Brugge

1 april 2014: Debat energie en studienamiddag energiezuinig bouwen

Dinsdag 1 april organiseert Green Bridge een studienamiddag én debat over energie. Heel wat proffen en experten passeren de revue.  Johan Vande Lanotte (sp.a), Wouter Devriendt (Groen), Mercedes Van Volcem (Open Vld), Hendrik Bogaert (CD&V) en Wilfried Vandaele  (N-VA) sluiten de dag af met een debat.

Steeds meer ondernemers zijn zich ervan bewust dat het respect voor het milieu een belangrijke rol dient te spelen bij het nemen van hun beslissingen omtrent investeringen. Architecten, ingenieurs en investeerders hebben steeds meer aandacht voor duurzaam bouwen; de norm voor de toekomst.

Duurzame gebouwen dienen niet alleen comfortabel en kostenefficiënt te zijn, maar tevens duurzaam op milieu-, sociaal en economisch vlak. Vernieuwende bouwconcepten impliceren m.a.w. dat zowel de investering als de uitbatingskost onder de loep worden genomen.

Een duurzaam gebouw ontwerpen is één. Het duurzaam houden ervan is twee. Worden gebouwen in uitbating ook duurzaam gebruikt en beheerd? Tijdens deze studiedag wordt de theorie aan de praktijk getoetst, want aansluitend kan u deelnemen aan een interactief energiedebat. Moderator John Vandaele (journalist, auteur en voorzitter EnerGent) legt het vuur aan de schenen van toekomstige beleidsmakers.

PROGRAMMA

15u00   Ontvangst met koffie
15u30  Ventilatie, koeling en verwarming van duurzame utiliteitsgebouwen
Prof.dr.ir. Michel De Paepe, Vakgroep Mechanica van Stroming, Warmte en Verbranding, UGent en voorzitter PHP

Duurzame kantoren en andere utiliteitsgebouwen zullen 0-energie gebouwen zijn, die bij voorkeur hun ingebedde energie terugverdienen tijdens hun levensduur. Ze zullen vergaande bouwfysische en architectonische maatregelen moeten integreren met slimme installaties. Technieken zoals verwarming, koeling en ventilatie zullen niet alleen op zichzelf efficiënt moeten zijn, maar zullen zich aanpassen aan gebruiksomstandigheden en de energiestromen in het gebouwen. In deze lezing wordt vertrokken van wat vandaag state of the art is en wordt gekeken naar oplossingen van de toekomst.

15u50   Vlaamse Nearly Zero Energy Building (NZEB) kantoren aan de hand van enkele cases
MSc Jeroen Poppe, Passief huis Platform

Aan de hand van de kantoorgebouwen Aeropolis II en Elia, beide door Architectes Associés, worden een aantal vragen beantwoord: wat kunnen we uit bestaande kantoorgebouwen leren, wat was de strategie, welke technieken werden toegepast, wat ging goed en wat kon nog beter? Met het project Stebo in Limburg kijken we vervolgens naar de toekomst: het kantoor gaat vandaag al verder dan bijna energieneutraal.

16u10   Verschil tussen berekend en gemeten energieverbruik
ir.-arch. Marc Delghust, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, UGent/Vito

Aan de hand van metingen en enquêtes genomen in oude, standaard nieuwbouw en passief-wijken, wordt gekeken naar de relatie tussen gangbare energievoorspellingen (bijv. EPB) en het werkelijk energiegebruik in woningen. Hiermee wordt het belang van gebruikersgedrag , uitvoeringskwaliteit en model-aannames geïllustreerd en worden aandachtspunten uitgelicht voor huidige en toekomstige, energieperformante woonprojecten.
16u30   Commissioning van Nearly Zero Energy Building (NZEB), hoe presteert men op het energie- en  comfortaspect ir. Pedro Pattijn, Ingenium

Wat is commissioning en wat is NZEB? Waarom commissioning bij NZEB en hoe pak je dit aan? Oplossingen als het vastleggen van de verwachtingen van de klant, een life-cycle analyse, een pro-actief beheer, monitoring (meten/opvolgen/rapporteren), presentatiecontracten bij uitbating (onderhoud/energie/comfort) worden aangehaald en toegepast op enkele voorbeelden (het kantoor van KBC in Gooik en het kantoor van Bayer in Diegem).

16u50   Rondleiding

17u30   Pauze

18u00   Politiek Debat ‘energietoekomst na 25 mei in Vlaanderen, België, Europa’ met als panelleden:

Johan Vande Lanotte (sp.a)

Wouter Devriendt (Groen)

Mercedes Van Volcem (Open Vld)

Hendrik Bogaert (CD&V)

Wilfried Vandaele  (NV-A)

19u00 – 21u00   Stevige netwerkdrink die ruikt naar onze Belgische trots

REGISTRATIE
De deelnameprijs voor de studienamiddag en netwerkgelegenheid bedraagt 40,00 EUR (incl. 21% BTW) per persoon.
Het debat wordt u gratis aangeboden, maar inschrijven is verplicht.
U kan zich hier inschrijven.

PLAATS
Greenbridge incubator
Wetenschapspark 1, 8400 Oostende

VOOR MEER INFORMATIE
Contacteer Greenbridge nv via Astrid Vertongen, astrid [dot] vertongen [at] greenbridge [dot] be