Brugge Vlaams Parlement

1 op 3 sociale woningen dreigt ongeschikt te worden

Een op drie sociale woningen dreigt ongeschikt te worden tegen 2020 wegens gebrek aan dakisolatie. Het is Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) die de kat de bel aanbond. “Vanaf 1 januari 2015 geldt een nieuwe norm voor dakisolatie voor alle huizen die gebouwd zijn voor 2006. De eerste vijf jaar krijgt de eigenaar een vermaning als het dak niet genoeg is geïsoleerd, maar vanaf 2020 kan de woning ongeschikt worden verklaard. Dat is het gevolg van beslissingen van de vorige Vlaamse Regering.”, zegt Van Volcem. Dat staat ook met zoveel woorden op de site van de Vlaamse overheid. Vanaf 1 januari 2015 moeten alle daken in principe geïsoleerd zijn. De isolatie moet voldoen aan een strenge R-waarde van 0,75m2 K/W. Om een dak met een oppervlakte van 150m² te isoleren met isolatie van 6 cm dik is zo’n 3.300 euro nodig.  Van Volcem roept de Vlaamse Regering op om mensen te informeren en stimuleren om hun dak te isoleren.

Van Volcem wou van Vlaams minister vanWonen Liesbeth Homans (N-VA) weten hoe ver het al staat met de dakisolatie in Vlaanderen, maar die moest het antwoord schuldig blijven: “De norm treedt pas in werking op 1 januari 2015. Er wordt momenteel niet op gecontroleerd.” Op de website van Wonen Vlaanderen stelt men hetvolgende: “De dakisolatienorm treedt in werking op 1 januari 2015. Geleidelijk aan zal het ontbreken van dakisolatie zwaarder doorwegen op de globale beoordeling van de woningkwaliteit. Hierdoor zal vanaf 2020 de afwezigheid van dakisolatie volstaan om een woning ongeschikt te laten verklaren, waardoor ze ook niet meer verhuurd mag worden. U wacht best niet met isoleren omdat u nog slechts tijdelijk maximaal beroep kunt doen op premies en fiscale voordelen..” 

Waar de minister wél cijfers over heeft, is over het aantal sociale woningen zonder dakisolatie. Van de 147.600 sociale woningen in Vlaanderen zijn er 113.900 uitgerust met dakisolatie, zowat 33.700 niet. “Het gaat om bijna één derde van alle sociale woningen”, zegt Van Volcem. “De Vlaamse overheid moet dus in vijf jaar 33.700 woningen vandakisolatie voorzien, zo niet kunnen ze ongeschikt worden verklaard.”

Controle

Op de privéwoningmarkt is de situatie gelukkig iets minder nijpend. Volgens Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld), is zowat 19% van de privéwoningen niet voorzien van dakisolatie. Al komt dat nog overeen met ruim 361.000 woningen op zowat 1,9 miljoen. Ook voor die eigenaars begint de tijd te tikken.

Overigens is het niet zo dat de wooninspectie systematisch elke woning zal controleren vanaf 2020. Maar wanneer er wel wordt gecontroleerd, bijvoorbeeld na een klacht of bij verhuur of verkoop, dreigt de woning wél onbewoonbaar te worden verklaard, zolang de eigenaar de nodige werken niet laat uitvoeren.

Bron: Het Laatste Nieuws en eigen