Brugge

Van Volcem (Open Vld): “Ook Brugge klaar voor een regenboogpad”

Liberaal fractieleider Mercedes Van Volcem pleit ervoor in Brugge een regenboogpad aan te brengen.

“We hebben oorlogsmonumenten, maar geen monument voor de LGBT gemeenschap. Onze stad lijkt me klaar voor een materiële herinnering door en voor de strijd tegen de discriminatie van de LGTB gemeenschap.”

‘Amsterdam heeft reeds 30 jaar een fysiek monument opgericht. Ook steden als Berlijn, New York en Barcelona herdenken de holebi-strijd’, stelt Van Volcem. ‘Het is ook tijd om de Bruggeling te herinneren aan het moeilijke pad dat afgelegd is naar gelijke rechten van de LGBT gemeenschap.’

‘Vanaf de 14de eeuw vonden in West – Europa terechtstellingen plaats wegens homoseksualiteit. Vanaf dan kwamen steeds meer jonge mensen op de brandstapel terecht. Voornamelijk Brugge, een bruisende middeleeuwste stad, kende veel vervolgingen tot aan de 17de eeuw.’, duidt Van Volcem.

‘Brugge, maar ook Gent, waren harde steden voor mensen die afweken van de ‘heteroseksuele norm’. Dat was voornamelijk te wijten aan de grote en de populariteit van deze historische steden. Alles was er veel intensiever dan in de rest van het land’, weet Van Volcem. ‘Na de middeleeuwen kwam de gruwel terug tijdens het nazibewind. De Duitsers deporteerden toen systematisch homoseksuelen uit grote Vlaamse steden.’

‘Brugge is nu een verdraagzame en tolerante stad met een goed imago. De tijden zijn veranderd. In onze parlementen hebben we sterk werk gemaakt van vooruitstrevende wetten die discriminatie tegengaan.’, zegt Van Volcem. Toch lijkt het voor haar goed op tijd en stond deze historische strijd te herdenken. En toekomstige generaties bewust te maken.

“We hebben het voorrecht om in een open en tolerante samenleving te zijn geboren. Waar ook minderheden rechten hebben en mensen kunnen zijn wie ze zijn, zonder angst om vervolgd te worden. Het lijkt me goed hierbij stil te staan en de toekomstige generaties hierover in te lichten.”

Bovendien is een regenboogpad ook gewoon prachtig om te zien. Passend voor onze prachtige stad, besluit de politica.