Brugge

540 studentenkamers bij op vier jaar tijd

Brugge krijgt er dit jaar opnieuw 148 studentenkamers bij. Het schepencollege vergunt binnenkort de projecten voor kamers in het klooster van de Rode Nonnen in de Katelijnestraat én een studentenhuis voor 75 kamers in de Werkhuisstraat. In vier jaar tijd steeg het aantal kamers in de stad met 540. “Brugge geen studentenstad? Dit bewijst het tegendeel”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Vier jaar geleden telde Brugge nog 1.444 studentenkoten. Vandaag flirt de stad met de kaap van de 2.000, al moet daarbij gezegd worden dat niet alle vergunde projecten al opgestart zijn. Dit jaar staat de realisatie van 73 kamers in het vroegere klooster van de Rode Nonnen in de Katelijnestraat op de agenda. Mogelijk zou de ombouw in september kunnen starten. Daarnaast plant een privé-ontwikkelaar een studentenhuis met 75 kamers in de Werkhuisstraat, in de kantoorgebouwen waar nu nog de Vlaamse dienst voor Ruimtelijke Ordening zit. Het dossier werd vorige week ingediend en zou er goed uitzien.

Deelgemeenten

“Projectontwikkelaars weten dat het aantal studenten in Brugge stijgt en dat we graag een studentenstad willen worden. Er komen meer opleidingen naar Brugge en de hogescholen plannen nieuwe campussen. Er heerst een dynamiek waar iedereen wil bij zijn”, kadert schepen van Wonen Mercedes Van Volcem (Open Vld). “De voorbije twee jaar zien we dat er veel geïnvesteerd wordt voor studenten in de binnenstad. Daar zullen we straks een totaal van 237 kamers tellen. Vaak zijn het oude kantoorgebouwen die omgevormd worden.” De deelgemeenten liggen bij projectontwikkelaars minder in de markt. Al wordt wel ingezet op Assebroek, Sint-Andries en Sint-Michiels. Niet toevallig zijn die regio’s interessant voor hogeschoolstudenten. “In Sint-Michiels steeg het aantal kamers van nul in 2007 naar 208 in 2011. Dat is een wezenlijk verschil. In Sint-Andries zijn er 84 bijgekomen, in Assebroek elf.” Voor Dudzele, Koolkerke, Lissewege, Sint-Kruis, Zeebrugge en Zwankendamme blijven de aanvragen steken op nul.

Gent en Leuven

“Vier jaar geleden hebben we ons masterplan voor studentenhuisvesting uitgewerkt. De resultaten komen stilaan boven water. De realisatie van een aantrekkelijker Koning Albert I-laan speelt hier ook een rol in. Die moet ertoe bijdragen dat de kenniscluster rond Brugge wordt versterkt, samen met de studentenhuisvesting langs deze laan”, zegt Van Volcem. Brugge wil de studenten in de stad houden, naar het stichtende voorbeeld van Gent of Leuven. “Het is de mooiste tijd van je leven. Dan is het normaal dat je daar goede herinneringen aan bewaart en terug wil naar die locatie. Brugge moet de ambitie hebben om dat ook uit te stralen. We hebben alle troeven in handen.” Volgens VanVolcem ontbreekt nog een belangrijke schakel in het netwerk om dat ook effectief mogelijk te maken. “We moeten de studenten ook meteen zicht geven op werk. Dat kan op Ten Briele, aan Kinepolis of het station, maar na 2013 ook in Chartreuse of in onze bijkomende industrieterreinen Blankenbergse Steenweg en De Spie.”