Brugge

Brugge benut 23 miljoen euro niet

Geen horecaplan, geen studentenrestaurant en geen creatief centrum: de stad Brugge heeft in 2014 liefst 23 miljoen euro van haar geplande budget niet gespendeerd. “De stad zit op een berg geld, maar investeert het niet”, verduidelijkt Mercedes Van Volcem (Open Vld). “Brugge staat stil. Als je ziet dat er van de 220 miljoen euro aan inkomsten bijna de helft naar personeelskosten gaat, dan is elke euro voor investeringen en andere beleidsdoelstellingen een topprioriteit. Net dat mankeert dit stadsbestuur: liefst 23 miljoen euro van geplande investeringen wordt doorgeschoven naar andere jaren. Dat geld was bestemd voor talrijke projecten die uitgesteld of opgeschort zijn. In de private sector had de helft van het bestuur al ontslag gekregen”, vindt Van Volcem.

Horecaplan

Vooral op vlak van aantrekkelijk wonen en jonge gezinnen lokken, schiet de stad tekort, meent de politica. Ook het onderwijsbeleid en de openbare netheid krijgen negatieve beoordelingen. “En wat met het beloofde horecaplan? Brugge moet dringend werk maken van een duidelijke visie voor de horeca. Kijk maar eens wat er in andere steden gebeurt. Waar bijven de pop-upzaken? We zijn nu drie jaar ver en nog altijd is dat plan niet klaar.”

Poortersloge

Ook bij N-VA hebben ze hun bedenkingen bij de werkwijze van de stad. “Het financiële plaatje mag er dan wel rooskleurig uitzien, maar er moet ook geïnvesteerd worden”, vindt raadslid Geert Van Tieghem. “Ook voor ons is het uitblijven van het horecaplan een struikelblok. Waarom moet dat zo lang duren? Waar blijft ook het speelruimtebeleidsplan of het creatief centrum voor jonge starters? De stilstand rond de toekomst van de Poortersloge, de nieuwe Beurshalle, het KMO-loket of de niet-oprichting van een studentenrestaurant is eveneens opvallend. Niet koken kost geen geld, maar er moet toch gegeten worden.” Sammy Roelant (Groen) verwoordt het zo: “Het lijkt wel of dit stadsbestuur bang is om een eurocent uit te geven. Uit het toekomstfonds dat 50 miljoen euro telt, is nog geen euro gehaald.”

Volgens Van Volcem en haar partij Open Vld zou de stad beter enkele belastingen schrappen, als het dan toch op een berg geld zit. “Schaf de belasting op administratieve stukken, de jaarlijkse milieubelasting, bedrijfsbelastingen en taks op terrassen af. Dan geef je de lokale economie een duwtje in de rug.”

Financieel gezond

Schepen van Financiën Boudewijn Laloo (CD&V) vindt net dat Brugge goed bezig is. “Niemand kan ontkennen dat de cijfers goed zijn en dat Brugge een financieel gezonde stad is. Onze kastoestand bedraagt 30 miljoen euro. Geen enkele centrumstad doet ons dat na. Beoordeel ons nog niet vandaag, maar in 2018 als we dan onze doelstellingen gerealiseerd hebben. Stel je voor dat we nu al alles hadden gerealiseerd, dan waren we niet meer nodig.” Volgens zijn partijgenote en collega Hilde Decleer is het horecaplan nu echt in afrondingsfase en wordt het binnenkort voorgesteld.