Brugse Week van het Bos (13-20/10)

10 okt

Van 13 tot 20 oktober is het weer tijd voor de leukste week van het jaar, de Week van het Bos. Het stadsbestuur nodigt de 118.000 inwoners uit om volgende week naar een van de vele bossen gaan, de stad Brugge heeft maar liefst 880 hectare bos.

Schepen van Openbaar Domein en Groen Mercedes Van Volcem: “Het stadsbestuur is fier op al het groen en de bossen: in Sint-Andries vinden we het mooie Beisbroek, Chartreuzinnenbos, Tudor, Galgenbos, het geboortebos “Foreest” en het Coppietersbos. Wist je trouwens dat Sint-Andries met 403 hectare bos onze groenste deelgemeente is? Bewoners van Sint-Michiels kunnen genieten van het mooie Tillegembos en het Lappersfortbos. In Assebroek is er de Gemene Weidebeek en wat verder vinden we het Ryckevelde bos, Veltembos en Malebos in Sint-Kruis. Het Noorden van Brugge omvat het eerste geboortebos van Brugge, met de toepasselijke naam “Ooievaarsbos” en verder vinden we het Duivekeetbos in Sint-Pieters en het Fort van Beieren. Stuk voor stuk mooie bossen die uitnodigen om een herfstwandeling te maken.”

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Het Tillegembos behoort tot de mooiste bossen van Vlaanderen. Het prachtige domein is 131 hectare groot en heeft heel wat interessante fauna en flora in petto voor zijn bezoekers. Je kan er mooie wandelingen maken en nadien genieten van een drankje in de gezellige herberg ‘In de Trutselaar’. In het bos staat een van de weinige waterburchten in het Brugse Ommeland. Via de bewegwijzerde drie kastelenwandelroute kan je Tillegem, Tudor, Beisbroek en het Chartreuzinnenbos verkennen. Via wandelpaden en kasteeldreven doorheen uitgestrekte bossen, heideveldjes, graslanden en hoogstamboomgaarden ontdek je het gevarieerde boslandschap ten zuiden van Brugge. Onderweg getuigen de kastelen van Tillegem, Tudor en Beisbroek van de rijke leefwereld van de Brugse elite door de eeuwen heen. Daarnaast brengt de route je ook naar historische hofstedes zoals ‘Hoeve Aandekooi’, ‘Hoeve Pereboom’ en ‘Hoeve Hermitage’. Ook de Rosmolen, de ‘Ster’ en het voormalig Kartuizerinnenklooster ‘Sint-Anna-ter-Woestijne’ komen aan bod.’

Activiteiten

Ryckevelde – Yves Adams

In het prachtige Beisbroek bos, dat eigendom is van de stad, organiseert de stad diverse wandelingen tijdens de Week van het Bos. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Een eerste wandeling gaat door op zondag 13 oktober, tijdens deze herfstwandeling ga je samen met een gids op pad en kan je genieten van de prachtige herfstkleuren in het bos. Op woensdagnamiddag komen de kinderen aan bod, al ravottend banen ze zich een weg tussen de bomen. Om de week van het Bos af te sluiten is er een verhalenwandeling op 20 oktober. Volksverhalen over bomen laten je op een andere manier kijken naar de bomen en de bosbewoners. Er is in Beisbroek een leuk koetshuis met cafetaria met zeer lekkere pannenkoeken. Wie wandelt kan dus ook gerust van iets zoet genieten. Trek dus een dikke jas en groene laarzen aan want wandelen maakt mensen gelukkig. Tot volgende week in het bos.🌳 ”

Inschrijven voor de wandelingen kan via  https://vrijetijd.brugge.be/buitenbeentjes .