Brugge

Cathemgoed is open voor bezoekers!

BRUGGE – Bij het aanleggen van de A11 werd een voorwaarde opgelegd, namelijk dat Dudzele beschermd moest zijn tegen hinder van de A11 en de haven van Zeebrugge. Deze voorwaarde resulteerde in het prachtige natuurgebied Cathemgoed. Er ishard gewerkt om dit gebied om te toveren tot een toegankelijk stukje natuur voor iedereen. De eerste twee fasen van de werken zijn afgerond en de beplantingsfase is deze week gerealiseerd. Vandaag plant ik samen met de Vlaamse Landmaatschappij de laatste boom en stellen we het Cathemgoed open voor bezoekers!

Bufferzone tussen Dudzele en haven van Zeebrugge

De Vlaamse Landmaatschappij maakte een “Inrichtingsplan A11” op dat een aantal maatregelen voorziet om de invloed van de A11 op het omgevende landschap en de omgevende bewoners te beperken. Het hoofdpunt van dit inrichtingsplan was om een bufferzone tussen de A11 en Dudzele-dorp te voorzien. Het gebied Cathemgoed zal Dudzele visueel afschermen van de A11 en van de haven van Zeebrugge.

Aanleg in fasen

Fase 1: afgerond (mei 2019 – december 2020) – zone ten oosten van de Zwaanhofstraat

In de eerste fase zijn wandelpaden aangelegd tussen de Zwaanhofstraat, de Vaneweg en de Kasteelstraat, alsook tussen het bufferbos en de Westkapelse Steenweg. Alle wandelpaden zijn verstevigd met steenslag en ingezaaid met gras, enkel het pad tussen de Zwaanhofstraat en de Vaneweg is gerealiseerd in verharding. Op die manier is ook toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers voorzien. Iedereen kan hierdoor genieten van dit prachtig stukje natuur in Dudzele. In deze zone werden ook 3.419 bomen aangeplant, waarvan 3.170 onderdeel van bosgoed en 249 hoogstammigen.

Fase 2: afgerond (maart 2022 – augustus 2022) – zone ten westen van de Zwaanhofstraat

Een open grasvlakte en vijver ten westen van de Zwaanhofstraat vergroenen de omgeving verder. De herdenkingsmote is aangelegd en beplant met esdoornbomen als eerbetoon aan de Dudzeelse soldaten en burgerslachtoffers die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog stierven. Dudzele werd door Canada bevrijd in 1944. De esdoorn met het “maple leaf” verwijst naar Canada. In het park geven drie infoborden meer uitleg aan de bezoekers.

Tussen het Dudzeels Neerhof, de Zwaanhofstraat en het Bossiersgoed is een wandel- en fietsverbinding gerealiseerd. Ook een evenementenzone van 1.750 m2 is aangelegd, hier kunnen evenementen in openlucht doorgaan.

Beplantingsfase (28 november – nu)

Op 28 november is de aannemer met de beplantingsfase gestart. De boomgaard, waar verschillende fruitbomen komen, wordt nu aangeplant. Ook zijn twee rijen populieren aangeplant, die voor een visuele buffer met de A11 zorgen. In totaal zijn in Cathemgoed meer dan 5.000 bomen aangeplant. Met de aanplant van de laatste boom op de herdenkingsmote ronden we de werken in Cathemgoed af.

Openstellen Cathemgoed voor bezoekers

Het nieuw ingerichte gebied van 2,5 hectare groot is een prachtig park geworden. Er is plaats voor ontmoeting, er kan stilgestaan worden bij het verleden en de natuur krijgt een extra duwtje in de rug. In Brugge hebben we de voorbije jaren al veel stappen gezet om meer natuur te realiseren, dit gebied draagt hieraan bij. Op 2 december planten we de laatste plant op de mote en onthullen we het infobord. Daarna is het park open voor bezoekers!

Investeren in een groene ruimte voor Dudzele

Deze zone is een buffer, maar ook een prachtig natuurgebied. Stad Brugge investeert in fase 1 en 2 van deze werkzaamheden aan het Cathemgoed zo’n 174.000 euro. De overige kosten zijn grotendeels ten laste van de VLM en AWV.

Met de medewerkers van Openbaar Domein
Met NSB Dudzele

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.