Cohousing voor 65+ers

9 mrt

Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) houdt een pleidooi om kleinschalige woonzorgprojecten en cohousing bij 65+ers mogelijk te maken. In het Vlaams parlement vraagt ze minister Beke (Cd&v) om de regelgeving te vereenvoudigen en aan te passen.

“Vandaag zijn 1,3 miljoen mensen 65-plusser. Iedereen die met zijn ouders praat of die nog het geluk heeft met zijn grootouders te kunnen praten, ziet dat velen onder hen mensen positief, gezond en gelukkig zijn. We zien echter wel dat voor veel van die oudere mensen waarvan een zus, een broer of ouders ooit in een rusthuis hebben gezeten, dat eigenlijk een schrikbeeld is. Velen van ons zouden eigenlijk niet graag naar een rusthuis gaan. In Vlaanderen is men het gewoon een private woning te hebben, waar men vrijheid heeft en niet onder regie staat.” aldus Van Volcem

“In het regeerakkoord hebt u een hefboom. Daar staat iets in over kleinschalige projecten, waar veel mensen ook echt naar vragen, waar eigenlijk echt vraag naar is. Mensen moeten nu tot 65 jaar werken. Ze moeten ook een beetje voor hun kleinkinderen zorgen. Dan heb je de mensen van ongeveer 80 jaar, die vinden dat ze toch moeilijk hun dochter of zoon volledig kunnen belasten, want die moeten al werken, voor de kinderen zorgen. Ze willen echter ook niet alleen achterblijven. Er zijn ongeveer 800.000 alleenstaanden die ouder dan 65 zijn. Dan denk ik dat u als minister, die alle macht hebt, ook die mensen een gelukkige oude dag moet kunnen geven. Dat gaat dan eigenlijk vooral over kleinschalige projecten, waarbij je toch een zekere verbondenheid hebt, waarbij je een vrijheid hebt, waarbij je bijvoorbeeld met tien, elf, twaalf mensen in een grotere woning, in een villa samen kan wonen, samen kan eten. Dergelijke projecten hebben het vandaag altijd maar moeilijk. Ik vraag aan u om die regelneverij te stoppen en niet vooral voor de instellingen te pleiten, maar voor de oudere mensen.”

Klik hier om het fragment en het antwoord van de minister te bekijken.