Daar is de herfst, daar zijn de bladeren

29 okt

De herfst is in het land en de bladeren vallen weer van de bomen. Drukke tijden voor de groendienst die instaat voor het verzamelen en de ophaling van afgevallen bladeren. “We streven ernaar om de Brugse straten zo snel mogelijk bladvrij te krijgen, een serieuze logistieke uitdaging voor de mensen van Openbaar Domein,” zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Bladeren in groenzones

De bladeren in groenzones worden samengebracht in bermen, evenwijdig met een verharde weg. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Nadien worden de bladeren opgezogen door een combinatie tractor met bladopzuigkar. De bladeren worden tijdelijk gestort (Doornstraat naast zwembad, bomenbank, Engelendalelaan) en na het einde van de bladval, worden ze afgevoerd.”

Bladeren op verharde zones

Voor het verzamelen van bladeren op verharde zones worden dit jaar twee extra veegwagens ingezet. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Om de ploegen snel en efficiënt aan te sturen hebben we dit jaar ook een hulpmiddel uitgewerkt. De medewerkers beschikken over een overzicht van de verschillende boomsoorten en de locatie van bomen waarvan noten of bolsters tot gevaarlijke situaties kunnen lijden voor de weggebruikers. Aan de hand van het overzicht maken we een planning op met de meest urgente locaties.”

Nieuwe bladopzuigmachines

Deze herfst worden een aantal nieuwe machines ingezet. “Waar een grote bladopzuigkar niet kan komen wordt een kleine bladopzuiginstallatie op een aanhangwagen ingezet. Op deze manier sparen we heel wat handwerk uit en komen ook de minst bereikbare plaatsen aan bod,” licht schepen Van Volcem toe.

“Voor de bladophaling in groenzones wordt deze herfst een nieuwe machine ingezet. In plaats van een combinatie tractor en bladopzuigkar werd gekozen om de opzuiginstallatie en de opvangbak op eenzelfde voertuig op te bouwen. Met deze machine kunnen we tot 7 meter naast de verharde weg bladeren opzuigen. De machine laat ook toe dat bladeren uit een bladkorf gezogen worden.
Daarenboven wordt deze nieuwe machine in het snoeiseizoen ook ingezet voor verhakselen van takken en in het maaiseizoen voor het maaien van wegbermen,” besluit schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.