Christus-Koning Kristus Koning Openbaar domein

Kristus Koning wordt leefbaarder door omgevingswerken en mobiliteitsmaatregelen

Deze legislatuur nog worden de Karel De Stoutelaan en Leopold II laan aangepakt en ook het Stil ende. “Ik wou graag het Stil Ende erbij want deze straat moet echt dringend anders ingericht worden.”, reageert schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus). “De route tussen het Graaf Visartpark en het Stil Ende moet straks omgetoverd worden in een echt groene boulevard én een idyllische plek voor onze mooie zwanen”, aldus de Brugse schepen.

In het kader van de heraanleg van de Karel De Stoutelaan en de Leopold I-laan stelt Stad Brugge eindelijk hun wijkmobiliteitsplan voor. “We hebben eerst geluisterd naar de noden van de bewoners op verschillende participatiemomenten, waarna we aan de slag zijn gegaan om te kijken hoe we het sluipverkeer en zwaar vervoer die de wijk Kristus Koning vandaag doorkruist aan banden kunnen leggen”, vertelt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Wijkmobiliteitsplan Kristus Koning

Krachtlijnen

Het wijkmobiliteitsplan focust zich op volgende krachtlijnen:

  • Voor de aanleg van de Leopold I-laan en de Karel De Stoutelaan (tussen R30 en Leopold I-laan) wordt als concept geopteerd voor de typedwarsprofiel rijweg – parkeerstrook – veiligheidsstrook – fietspad – voetpad waarbij ter hoogte van kruispunten ingrepen gebeuren om de snelheid te remmen en de oversteekbaarheid te verhogen. Er wordt gekozen voor een snelheidsregime van 50 km/u met uitzondering van de kruispunten Gerard Davidstraat en Lauwerstraat waar via een plateau 30km/u (schoolomgeving) wordt ingevoerd.
  • Voor de heraanleg van de Karel De Stoutelaan (tussen Leopold I-laan en Houtkaai) wordt geopteerd voor een zone 30 (naar analogie met andere woonstraten).
  • Om het sluipverkeer op de Houtkaai te bestrijden wordt in functie van de verkeersveiligheid de Houtkaai geknipt ter hoogte van de Scheepsdalebrug én wordt ter hoogte van de Wagelwaterbruggen geopteerd voor het doortrekken van het fietspad. Het gemotoriseerd verkeer zal alternerend (via verkeerslichten) op één rijstrook rijden. Dit is uitgewerkt op basis van de studie van de Fietsfonds.
  • In functie van het kind dat de verbinding maakt tussen de basisschool en het zwembad krijgen de Gerard Davidstraat en Lauwersstraat het statuut fietsstraat.
  • De diensten van Openbaar Domein starten deze legislatuur nog met het ontwerp voor de heraanleg van de Filips De Goedelaan. Basis hiervoor wordt een participatief project met omwonenden. Timing is voorzien voor 2023-2024.

Verkeersveiligheid

“De uitgangspunten van het wijkmobiliteitsplan zijn afgestemd op de noden van kinderen. We zullen de verkeersveiligheid verhogen, het sluipverkeer aanpakken en met de heraanleg van de Filips De Goedelaan zullen we een mooi sluitstuk plaatsen op de quasi volledige herinrichting van de wijk, waarvoor de voorbije en komende jaren veel inspanningen werden en worden geleverd”, besluit schepen Van Volcem.

Eens er een detailplan opgemaakt is door de Cluster Openbaar Domein zal er een nieuw participatiemoment georganiseerd worden om op detailniveau het plan kort te sluiten met de omwonenden.

Lees onderstaand het volledige wijkmobiliteitsplan: