Om het recreatiedomein Sint-Pietersplas verder te kunnen uitbouwen, is er dus dringend nood aan een inrichtingsstudie/masterplan”, aldus Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
Brugge Sint-Pieters Sint-Pieters

Opmaak Masterplan Sint-Pietersplas stap dichterbij

Het stadsbestuur besliste eerder al om voor het recreatiegebied Sint-Pietersplas een masterplan of inrichtingsstudie op te maken. “De opmaak van een masterplan is een essentieel element om huidige en toekomstige (aan)vragen binnen dit gebied te kunnen beoordelen, vertelt Schepen Mercedes Van Volcem (Open Vld Plus). “Daarom maakten we de voorbije weken werk om een grondig bestek op te maken alvorens voor deze opdracht een ontwerper aan te stellen.”

De Sint-Pietersplas zal binnenkort ontwikkeld worden als recreatief gebied. Hier moeten spelen, zwemmen, watersporten, ontmoeting en beleving straks centraal staan. “Om het recreatiedomein Sint-Pietersplas verder te kunnen uitbouwen, is er dus dringend nood aan een inrichtingsstudie/masterplan”, aldus Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “We onderzoeken daarom op welke manier het bestaande recreatief aanbod en de vraag naar bijkomend recreatief aanbod in dit gebied een plaats kunnen krijgen. Hierbij is het essentieel dat de draagkracht van het gebied niet overschreven zal worden.”

Plas vzw

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Aan de Plas vzw hiertoe het initiatief nam. Dit in samenspraak met de Stad. Na enkele gesprekken met Aan de Plas vzw werd echter duidelijk dat hiervoor de nodige expertise en financiële middelen bij hen ontbreken. “Gezien dit domein eigenlijk als een openbaar stadsdomein kan worden beschouwd, leek het ons aangewezen dat de stad zelf het initiatief in handen neemt en een ontwerper hiertoe aanstelt,” legt Van Volcem uit.

Weldra meer zicht op de toekomst van de Sint-Pietersplas

Actieplan

Het masterplan zal een concreet ruimtelijk kader bevatten. Hierin zal men de beschrijving ten aanzien van gebouwen en constructies, verhardingen, ontsluiting, beplanting, en parkeren uiteen doen. “Dit masterplan moet ook gericht zijn op uitvoering en zal daarom een actieplan bevatten. Bij de opmaak zullen ook de omwonenden (en andere stakeholders) betrokken worden om zo tot een gedragen en uitvoerbaar masterplan te komen”, besluit Van Volcem.