Dubieuze rol van Landuyt bij uitstel tentoonstelling

26 mrt

De voltallige oppositie heeft gisteren in de Brugse gemeenteraad uitleg gevraagd over de aantijgingen van voormalig adjunct-stadssecretaris Dirk Michiels aan het adres van burgemeester Renaat Landuyt (Sp.a). Michiels werkte voor Erfgoeddag maanden aan een expositie over Brugse reisgidsen, op vraag van de bibliotheek. De beslissing over die expo werd door Landuyt uitgesteld. Van Volcem overhandigde de burgemeester het boekje ‘Leiderschap voor Dummies’.

Vorige vrijdag stuurde Dirk Michiels een mail door naar alle gemeenteraadsleden met zijn verhaal. Volgens hem is de beslissing over de organisatie van een tentoonstelling over Brugse reisgidsen uitgesteld omdat hij er zelf bij betrokken is. “Dit is puur revanchisme”, foeterde Michiels. De voorbije dagen stuurde diezelfde Michiels nog enkele anonieme reacties door die hij had ontvangen en die hem steunden in zijn verhaal.

Personeel motiveren

Mercedes Van Volcem (Open Vld) pikte in. “Als leider van een stad als Brugge moet je boven het gewoel staan, maar u ontgoochelt me. Het is tijd om u te herpakken. Het wordt een uitdaging om het personeel de komende 4,5 jaar gemotiveerd te krijgen én persoonlijke revanche achterwege te laten. Ik heb zelfs een cadeautje bij voor u: het boekje ‘Leiderschap voor Dummies’. Hopelijk haalt u er inspiratie uit.”

Klokkenluiders

Sammy Roelant (Groen) vond het dan weer moeilijk oordelen over de zaak. “Maar misschien is het tijd om een systeem van klokkenluiders op poten te zetten in Brugge. Daarbij krijgen personeelsleden keiharde garanties als ze wantoestanden aan de kaak stellen.” Alain Quataert (Vlaams Belang) vond dan weer dat de Brugse politiek aan het afglijden is. “In dat opzicht lijken we steeds meer op Oostende”, zuchtte Quataert. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) benadrukte nog eens dat er geen persoonlijke motieven spelen. “Ik weet dat ik bepaalde mensen ontgoochel, maar ik volg een eigen lijn. Het is voor mij zelfs een ethische kwestie. Ik heb het dossier over Erfgoeddag net voor de beslissing nog eens doorgenomen en gemerkt dat er budgettair buiten de lijntjes werd gekleurd. Het is mijn taak om dat in de gaten te houden. Daarom heb ik het dossier uitgesteld, niet ingetrokken. Sommige mensen stellen deze discussie veel erger voor dan het is. Ik geef niet toe aan publieke chantage. Over het dossier zelf wordt nog verder gediscussieerd. Als burgemeester kan ik overigens niet tussenkomen als het over inhoud van brochures of tentoonstellingen gaat, tenzij dit de openbare orde verstoort.” Wellicht gaat de tentoonstelling met brochure van Dirk Michiels wél door, want die staat gepland in het programma van Erfgoeddag in het cultuurmagazine Exit.