Brugge

Geen Mac Donald’s in Brugge?

Het Brugse schepencollege heeft gisteren de aanvraag voor een McDonald’s in een vroeger KBC-gebouw aan de Steenstraat geweigerd. “Het stadsbestuur wenst met een symbooldossier (hamburgerketen Mac Donald’s) een statement te maken maar het is niet meer dan een holle slogan, integendeel. Het is zelfs een heel gevaarlijk precedent.” stelt Mercedes Van Volcem in een opiniebijdrage.

 

Aangezien er in de Brugse binnenstad geen wettelijke bepalingen zijn omtrent functies (geen BPA of RUP) is de weigering van het stadsbestuur in feite willekeur. Het doet me denken aan de duim van Maggie De Block (ja of nee)  of een Romeinse keizer waarbij het stadsbestuur zegt of een investeerder welkom is in Brugge of niet.

We hebben vooral nood aan beleid die wordt omgezet in rechtszekerheid. Iedereen die nu een aanvraag indient riskeert dus een weigering omdat het stadsbestuur vindt dat de activiteit niet past op deze locatie.  Geen wettelijk middel, maar een statement.

Dit is geen stadsbestuur van de moderne tijd, maar handelt als een dorpspolitieker.  Uiteraard vind ik dat Brugge kwaliteit moet garanderen, zowel wat de leefbaarheid, het wonen, het winkelen als de horeca betreft.  Er is werk aan de winkel.  Het middel dat men nu aanwendt, is Middeleeuws zeker na vele gesprekken met de dienst Monumentenzorg. Als Mac Donald’s in beroep zou gaan, wint ze vast de zaak.

Er is dus nood aan een RUP voor de binnenstad waarbij het winkelen en winkelstraten worden verankerd alsook plaatsen voor horeca.  Daarbij moet men niet te beperkend zijn maar een groeiscenario inschrijven.

Bovendien is er niets mis met Mac Donald’s. Dit kan perfect in een historisch pand maar Mac Donalds moet zich dan aanpassen aan dit pand en niet omgekeerd.  Waarom Mac Donald’s niet en wel een frietzaak aan Sint Salvator en waarom wel een Quick en twee frietkoten op de markt ?  Horeca afwisselen met winkelen is een goede zaak. Slecht is teveel horeca in de winkelstraat zodat het winkelen doorbroken wordt op grote schaal.  De stad zou ook een oplossing moeten vinden voor de Katelijnestraat waar nu de ene friettent na de andere verschijnt tussen de vele chocolade zaken.

Er is dus niet alleen nood aan kwaliteit van het winkelaanbod en de horeca noodzakelijk in Brugge maar is derde stad van Vlaanderen moet Brugge ook kwalitatieve beslissingen nemen. Er is visie nodig op lange termijn en geen ad hoc beleid.

De vergunning voor nachtwinkels was ook een kwakkel. Elke nachtwinkel die zich dagwinkel noemt (want je mag 24 u per dag in Brugge open zijn) valt niet onder de vergunningsplicht …

Brugge moet ook een visie ontwikkelen voor cultuur en toerisme. Wat gebeurde er in 2013 ?  Wat deed de bevoegde burgemeester in 2013 voor cultuur en toerisme ? Wat zal er gebeuren met de 4.4 miljoen toeristen die jaarlijks naar Brugge komen ? Er worden 400.000 dagjestoeristen extra verwacht door de cruise schepen. Opgelet ! Elke toerist is welkom, want daar heeft de burgemeester gelijk. Toerisme zorgt voor meerwaarde is wellicht de grootste economische motor van onze stad. Een sector waarbij de uitdagingen met twee handen moeten worden aangepakt.