Brugge

Geen meerwaardebelasting met Open VLD

foto-mercedesOp de nationale nieuwjaarsreceptie van Open VLD pleitte Gwendolyn Rutten voor minder belastingen en minder regels. Wie hard werkt, moet daar de vruchten van plukken.  Van Volcem beaamt de partijlijn: “Mensen nemen risico en werken zeven dagen op zeven. Ze hebben geen betaalde vakantie, geen eindejaarspremie, geen dertiende maand. Wat als ondernemers toch een succesvolle zaak uitbouwen? Dan krijgen ze geen applaus, maar jaloezie. En als het van sommigen afhangt, nog een extra meerwaardebelasting erbovenop. Maar niet met ons.”

Open Vld drukt zo de prille hoop op een groot fiscaal akkoord binnen de federale regering de kop in. Premier Charles Michel (MR) droomde de afgelopen dagen luidop van een compromis rond de hervorming van de bedrijfsbelastingen. Sinds 10 oktober 2016, de nacht waarop Kris Peeters (CD&V) het regeringsoverleg verliet, zaten de onderhandelingen muurvast. Nu had Michel toch een compromis in gedachten. Het was enkel nog wachten op de juiste timing om dat door te drukken, klonk het.

In De Tijd lichtte de premier zaterdag al een tipje van de sluier. Hij wil kijken naar de levensloop van een bedrijf en wil de hoogte van de bedrijfsbelasting daarop afstemmen. “Er is het moment waarop mensen investeren, de periode waarin de zaken worden gerund, en er is het moment waarop het bedrijf wordt stopgezet of verkocht”, zo legt hij uit. “Ik ijver voor een globaal plan voor bedrijfsbelastingen op al die momenten.”

Stellen dat er al een akkoord op tafel lag, is overdreven. Maar premier Michel had wel goede hoop. Volgens hem was het mogelijk om de verlaging van de vennootschapsbelasting (wat N-VA en Open Vld willen) te verzoenen met een vorm van meerwaardebelasting (wat CD&V wil). Bedrijven zouden dan tijdens hun actieve periode kunnen profiteren van een lager belastingtarief. Als het bedrijf uiteindelijk wordt verkocht, zou de overheid wel een hogere belasting vragen aan de aandeelhouders van dat bedrijf.

De afwijzing van Open Vld komt er op het moment dat N-VA en CD&V voor het eerst sinds lang naar elkaar toe lijken te groeien. Zij hielden zich afgelopen weekend op hun nieuwjaarsrecepties wel aan de belofte die ze premier Michel hadden gemaakt: geen grote fiscale verklaringen afleggen. Ook in hun reactie op Rutten klinken ze diplomatisch. CD&V-vicepremier Kris Peeters “neemt akte” van de verklaring en hoopt dat het werk van de premier alle kansen krijgt. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) “laat de premier zijn werk doen”.

Impact?

Hoe groot de impact is op de fiscale hervorming, zal de komende dagen moeten blijken. Premier Michel wacht op dit moment op het advies van de Hoge Raad van Financiën, de Nationale Bank en het Planbureau. Pas daarna kunnen de onderhandelingen echt beginnen. Tot nu toe blijft Michel vaag over de timing, want hij wil eerst het signaal krijgen dat alle partijen aan boord zijn. Vraag is hoe streng de liberalen zich zullen opstellen. Maar ook: hoe groot is hun soortelijk gewicht? De liberalen komen er al maanden niet meer aan te pas. Gaan zij het compromis kunnen tegenhouden?

De premier was gisteravond niet meer bereikbaar voor commentaar.

Bron: De Morgen