Gemeenteraad Brugge: kleine stadsbussen in de Brugse binnenstad?

3 mrt

In Brugge worden kleine stadsbussen ingezet van 9 en 10m, kleiner dus dan de courante types standaardbus (12m) en gelede bus (18m). Dergelijke bussen worden in West-Vlaanderen ook ingezet in stadscentra als Oostende, Kortrijk, Knokke, Ieper en Roeselare. Maar Brugge is de enige West-Vlaamse stad waar enkel en alleen het stadscentrum bediend wordt met deze kleinere bussen.  Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem wil nog kleinere bussen inzetten in de Brugse binnenstad. “Zo verhoogt de leefbaarheid, en wordt de schade aan de weg voor onze stad minder.”

Van Volcem ondervraagt vanavond op de gemeenteraad burgemeester Landuyt. Ze wil nagaan of De Lijn al concrete stappen heeft ondernomen om dergelijke bussen in te zetten.

Vraag is ook in hoeverre het mobiliteitsplan nieuwe vorm heeft gekregen? Is er in dit nieuw plan een nieuwe centrale opstapplaats voorzien? Komt ‘t Zand en den Dyver in aanmerking?

Burgemeester Landuyt stelt in onderhandelingen met De Lijn dat er enkel en alleen nog microbussen in de binnenstad zouden worden toegelaten. Als de lijn niet toegeeft wil hij het ei busvrij maken …Van Volcem vraagt zich dan ook af of de intentie “microbussen of geen bussen” nog altijd van toepassing is?

Van Volcem pleit voor een realistische benadering. “Minder bussen door de Steenstraat en Geldmuntstraat, opstap aan ‘t Zand en den Dyver, lichte bussen zijn energievriendelijker.”

Geen bussen is niet goed! De schoolgaande jeugd en oudere mensen zouden in hun mobiliteit geremd zijn.

De gemeenteraad start om 18u30 in het stadhuis.