Brugge 2012

Schepen Van Volcem wil groene speelplaatsen

De komende zes jaar moeten de Brugse scholen hun betonnen speelplaatsen vervangen door een grasveld. Dat vindt althans schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem(Open Vld), bij wie de verkiezingskoorts duidelijk heeft toegeslagen. “Als we elk jaar zes speelplaatsen omtoveren tot graspleinen, dan komen we al een heel eind. Het heeft enkel voordelen.” In haar voorstel moeten stad en scholen elk hun duit in het zakje doen. Mama  Sandrine De Crom(foto) en Charline Roelandts vinden dit een uitstekend idee.

Mama van 2 jonge kindjes en kandidate nummer 5 op de Open Vld lijst Sandrine De Crom reageert positief: “Dit is een super goed idee. We moeten durven vooruitblikken. Jonge mensen zijn de toekomst. Een groene omgeving zorgt voor bewustzijn voor de natuur.”

Ook Charline Roelandts (plaats 15) beaamt “We mogen geen pleinvrees hebben. Een aantal scholen heeft reeds groen op hun speelplaats. De ervaringen van de kinderen zijn er zeer positief.”

Open Vld-lijsttrekker Mercedes VanVolcem lanceert hiermee opnieuw een groen voorstel. De politica heeft 25 stadsprojecten klaar, met allerlei invalshoeken en lanceert maar wat graag nieuwe ideeën en voorstellen. Andere politieke partijen in de stad zijn iets zuiniger met het vrijgeven van hun programma en wachten tot augustus om de campagne volop op gang te fluiten. Niet zo bij Van Volcem dus, die in haar bevoegdheid als schepen van Ruimtelijke Ordening pleit voor meer groen in de binnenstad. “En dat kan op soms heel eenvoudige manieren. De Brugse binnenstad telt 35 lagere en secundaire scholen, plus drie scholen in Kristus-Koning. Als we eens een stadsproject zouden lanceren waarbij alle speelplaatsen van de scholen voortaan een groene ondergrond zouden krijgen. Mij lijkt het heel realistisch om zes scholen per jaar aan te pakken. Dat zou betekenen dat we dat in zes jaar kunnen realiseren.” Het voorstel is niet helemaal nieuw. Ook in andere steden en gemeenten, zoals onder meer Antwerpen, is de vraag naar groene speelplaatsen aanwezig. “Een speelplaats met veel tegels of beton is vaak weinig uitdagend en maakt leerlingen minder actief. Een groene en avontuurlijke speelplaats stimuleert ook de fantasie en de creativiteit en zet aan tot bewegen. Op groene speelplaatsen gebeuren ook minder ongelukken. Kinderen zien het risico van hun spel beter en spelen daarom voorzichtiger. En vallen op een zachte ondergrond is natuurlijk minder pijnlijk dan op harde tegels tegen de vlakte gaan”, somt Van Volcem de voordelen op.

Veel geld

Het omvormen van de verharde ondergrond tot een grasvlakte kost natuurlijk centen. De Brugse politica denkt daarbij aan geld uit het Stedenfonds en wil ook de scholen laten delen in de kosten. Oud-schooldirecteur Carlos De Rock heeft bedenkingen bij het voorstel. “Vooral op financieel vlak, want scholen moeten nu al twaalf jaar wachten vooraleer ze hun gebouwen kunnen opfrissen. Dat geld zal toch uit het Stedenfonds moeten komen.” Volgens De Rock is een volledig groene speelplaats een utopie en niet verdedigbaar bij de ouders. “Stel je maar eens voor dat het dagen aan een stuk regent en dat de kinderen in het gras ploeteren. Er wordt nu al vaak geklaagd over vuile kleren. Ik denk dat je naar een gulden middenweg moet zoeken. Iedere school verdient een stukje groen, maar niet over de volledige lengte van de speelplaats.” Renaat Landuyt (sp.a) vindt niet dat een stad zich moet inlaten met groen binnen de schoolmuren. “Het is vooral buiten de schoolmuren dat een stad moet zorgen voor groen voor iedereen. Het geld van het Stedenfonds is bedoeld voor investeringen waar iedereen iets aan heeft. Ik hoop dat ook de schooldirecties op dit punt haar verkiezingsfolder lezen. Ze maakt een goede suggestie. Gelukkig merk ik dat scholen meer en meer voor afwisseling zorgen op hun speelplaatsen die overigens ook in de winter bruikbaar moeten zijn.”

Bron: Het Laatste Nieuws