Brugge 2012

Schepen wil één groot park tussen Hoefijzerlaan en Minnewater

Als het van schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem afhangt, komt het verkeer rond het station en ‘t Zand best zoveel mogelijk ondergronds. Bovendien ziet ze de buurt van het Albertpark tussen Concertgebouw en station in de toekomst graag helemaal anders. Volgens haar kan dat zelfs hét stadspark van Brugge worden. “Creëer één groot park tussen ‘t Zand en het station, en één groot park tussen Minnewater en Kanaaleiland”, is haar ambitieuze plan.

De toekomstige beleidsmakers kregen de voorbije maanden in debatten al de kritische opmerking dat ze weinig vernieuwends te vertellen hebben. Een handelaar op ‘t Zand opperde onlangs om hardop te dromen. Een opmerking die blijkbaar is blijven hangen bij huidig schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem (Open Vld). Het meest opvallende voorstel tot nu komt van haar. “Breng al het verkeer rond ‘t Zand en het station onder de grond en laat alleen lokaal verkeer bovengronds toe. Dit vergt een investering, maar Brugge heeft nood aan dit stadsproject dat ook meteen het fileprobleem aan het station kan oplossen”, klinkt Van Volcem, kandidaat-burgemeester, ambitieus. Het project kan volgens haar in fasen gerealiseerd worden. “Ik heb drie fasen in gedachten. Eerst komt de aanleg van een ondergrondse parking aan de Jan Breydellaan aan de beurt. Die staat al op de plannen. Daarbij wordt de Hoefijzerlaan gerenoveerd. Fase twee is de aanleg van het Koning Albert I-park met herinrichting van ‘t Zand. Fase drie vormt dan de verbinding tussen het Minnewater en het mooie Kanaaleiland.” Om dat te realiseren, wil Van Volcem de huidige parking van ‘t Zand uitbreiden en aansluiten op de site van het VTI in de Boeveriestraat. Ze ziet mogelijkheden voor een congrescentrum op de site van het VTI nu. De school trekt er in de toekomst immers weg. Twee weken geleden lanceerde Dirk De fauw (CD&V) al het voorstel om op die plek een congrescentrum te bouwen. “Dat is een goed idee, omdat we dan ondergronds de parking van ‘t Zand kunnen doortrekken. Creëer er woongelegenheid boven, waardoor het project betaalbaar wordt. Dat kan meteen de hefboom worden voor een nieuw stadspark in het verlengde van het huidige Albertpark.”

Betaalbaar

Van Volcem zet er als einddatum 2020 bij. Ze ziet mogelijkheden om van ‘t Zand een aangenamer plein te maken. Daar waar het verkeer nu ondergronds gaat, wil ze bovengronds groen, zodat het park doorgetrokken wordt tot aan de Bloedput. “Als de parking aan de Jan Breydellaan wordt aangelegd, moeten we de tunnel daar onder de grond brengen. Zo wordt de Hoefijzerlaan een prachtige groene laan die uitmondt op ‘t Zand. Het lokaal verkeer kan daar nog door, de rest moet ondergronds. Zo combineren we het Concertgebouw als monument van cultuur met een groen park. Dat zou een opwaardering zijn voor de stad. ‘t Zand moet een mooi en gezellig plein worden in aansluiting op het mooie stadspark. In een stad zijn openbare parken echt belangrijk. We proberen nu al om kloosters op zachte wijze te overtuigen hun parken in het weekend open te stellen voor de Bruggelingen. Of mijn idee betaalbaar is? Daar ben ik van overtuigd. We moeten dit grote project verdedigen in Vlaanderen en Europa. Fondsen van het stedenbeleid, de stad, de Vlaamse regering en Europa kunnen Brugge nog groener en leefbaarder maken.”

Bron: Het Laatste Nieuws