Interview BHB Van Volcem: “Het een beetje als liefdesverdriet. Ik miste het heel hard.”

26 sep

“Ik voel een algemene ontevredenheid over het Brugs beleid. Veel Bruggelingen aanvaarden niet dat een socialist burgemeester is. Renaat Landuyt zou de burgemeester van alle Bruggelingen moeten zijn, maar dat is hij niet”, zegt Mercedes Van Volcem (Open VLD) in onze reeks gesprekken met gemeenteraadsleden.

Kreeg u de politiek met de paplepel?

Mercedes Van Volcem:  “Neen. Ik ben wel al van jongsaf filosofisch ingesteld. Als kind bad ik voor een beter leven, geloofde ik in reïncarnatie en wou ik aan ontwikkelingssamenwerking doen. Later wou ik gynaecologe worden, het werd uiteindelijk advocate.”

Wanneer bent u politiek actief geworden?

Mercedes Van Volcem : “In 2000 werd het quotum voor vrouwen ingevoerd : een derde van de kandidaten moest een vrouw zijn. De VLD contacteerde mij en bood mij de twaalfde plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen aan. Ik raakte rechtstreeks verkozen.”

U was zes jaar schepen van urbanisatie, maar verzeilde begin 2013 in de oppositie. Deed dat pijn ?

Mercedes Van Volcem : “Ik had het er de eerste maanden erg moeilijk mee. Ik miste gewoon de drive en de mensen waar ik gewoon was mee te werken. Ik zag iedereen met grote en kleine plannen en dacht zo elke dag over de toekomst van Brugge.Ik was het zes jaar gewoon om mee het beleid te bepalen. Het een beetje als liefdesverdriet. Ik miste het heel hard. Ik hoop dat Open VLD in 2019 opnieuw deel uitmaakt van het stadsbestuur. Maar Sp.a zal een kartel willen vormen met Groen, zeker?”

 

Wat vindt u van het huidig stadsbestuur ?

Mercedes Van Volcem: “Ik probeer positief te blijven, maar dat is moeilijk. Overal waar je gaat in Brugge, hoor je klagen. Er is een sfeer van algemene ontevredenheid. Als ik dan concreet vraag aan de mensen wat ze niet goed vinden, hoor ik dat ze niet kunnen verdragen dat een socialist burgemeester van Brugge is. Het is dezelfde houding als tegenover Elio di Rupo als eerste minister. Heeft het met de persoon van Renaat Landuyt te maken ? Ik weet het niet en wil mij daarover niet uitspreken. Wat ik wel vind, is dat hij een burgemeester voor alle Bruggelingen moet zijn en boven de SP.a moet staan. Brugge is een centrumstad, geen stad van socialisten. Het is een stad waar conservatieven en progressieven elkaar vinden in een gemeenschappelijk streven naar een goede levenskwaliteit.”

 

Wat doet Renaat Landuyt verkeerd ?

Mercedes Van Volcem: “Er zit weinig beweging in het beleid, er verandert weinig. Hij heeft nog maar weinig gerealiseerd. Na twee jaar mag zijn rodage periode wel voorbij zijn. Het gekke is dat ook CD&V weg gedeemsterd is in het stadsbestuur (met uitzondering van Demon) En dat in tegenstelling tot het OCMW waar voorzitter Dirk De fauw het erg goed doet en in een collegiale sfeer, over de partijgrenzen heen en met inspraak van de oppositie, beslissingen neemt. Renaat Landuyt daarentegen slaagt erin een mooi inspraakinitiatief als de Toekomst van Brugge te kelderen door publiek te verkondigen dat hij de ideeën van de oppositie zeker niet zal uitvoeren.”

Is er niks goed te vertellen over het stedelijk beleid ?

 

Mercedes Van Volcem: “Toch wel. In tegenstelling tot N-VA steun ik de beleidsvisie om de Brugse binnenstad autoluw te maken. Op voorwaarde dat dit niet te bruusk gebeurt. Een autoluwe binnenstad en kleinere bussen zullen de leefbaarheid van het stadscentrum verbeteren. Maar zelf in dit dossier slaagt Renaat Landuyt erin door een verkeerde aanpak de handelaren tegen zich in het harnas te jagen.”

“Een tweede, positieve zaak is het gegeven dat er veel te doen is in Brugge. Vele evenementen zorgen voor een warme samenleving. Maar ik zie geen vooruitgang in dossiers als het stadsontwikkelingsbedrijf, betaalbaar wonen, het stadskantoor of fietsbruggen. En waar blijft Renaat Landuyts visie op toerisme ? Maar dé topprioriteit is en blijft van Brugge een leefbare stad te maken voor de toekomst. De stadsvlucht tegengaan en zorgen dat jonge gezinnen hier graag wonen en kunnen werken. Kortom : Brugge moet hippe plaats zijn om te werken en te wonen vol groen en veel fietsen :-)“

BIO

 

Privé

Geboren op 29 december 1971 in Brugge. Studeerde aan de Jozefienen en het Atheneum, nadien rechten aan de Gentse Universiteit. Is advocate sedert 1994; Is gehuwd met Francis Missault en mama van Eliott (16) en Maxime (13).

Politiek

Gemeenteraadslid voor Open VLD sedert januari 2001. Schepen van ruimtelijke ordening en monumentenzorg van 2006 tot 2012. Vlaams parlementslid sinds 2009. Behaalde bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen 4500 stemmen en voor het vlaams Parlement 17.350 stemmen. Zetelt als Vlaams parlementslid in de commissies wonen en armoede, mobiliteit en openbare werken. (SVK)