Laat de terrassen staan in Brugge

13 nov

Afgelopen zaterdagavond zaten er nog 500 mensen op de terrassen op de markt in Brugge gezellig te genieten. Vanaf volgend weekend kan dat niet meer. De terrassen moeten immers weg vanaf 14 november.

Het lijkt wel dat de stad niet kan verdragen dat de horeca draait en mensen in onze stad niet het hele jaar mogen genieten , reageert Van Volcem (lijsttrekker Open Vld PLUS).

Vaste constructies moeten op de Burg, markt en bvb. Estaminet worden afgebroken (gelukkig moet dit op het Eiland en de Smedenstraat niet).

Enkel 1 rij losse tafels en stoelen mag, maar daar heeft de horeca niet veel aan bij gezellig winterweer , klinkt het bij Van Volcem. Waarom mag dan maar 1 rij genieten van het goeie weer?

In andere historische steden gebeurt dat niet. Met monumentenzorg heeft het dus niets te maken alleen met het beleid van de stad Brugge.Dit verbieden is arbitrair en niet meer van deze tijd. De stad moet er juist voor zorgen dat mensen kunnen genieten. Zowel de inwoners als toeristen hebben altijd recht op een portie gezelligheid.

Ook de werkgelegenheid zou gebaat zijn met de terrassen in de winter. Uit onderzoek van Ho.Re.Ca. Brugge bleek al dat er extra personeelsleden zouden komen, mochten winterterrassen toegestaan zijn.

Bovendien worden de uitbaters ook geconfronteerd met afbraak en opbouwkosten (8000 euro per jaar).

‘Een spijtige zaak, waarbij de werkgelegenheid geboycot wordt door het stadsbestuur.’, stelt Van Volcem, die al verschillende jaren streeft voor het behoud van de terrassen en een open en redelijke sfeer. ‘Kijk bijvoorbeeld naar Estaminet, dat door deze maatregel gehalveerd wordt. Niemand begrijpt dat en toch moet het altijd worden afgebroken.’

Het is dus hoogtijd voor redelijkheid en genieten in deze toeristische stad.

Van Volcem, lijsttrekker Open Vld PLUS. wil ook in de toekomst een totaalconcept voor kerstmis en de winterperiode. Variatie en kwaliteit, moeten centraal staan.

Het is aan de stad om een concept uit te denken en erin te investeren. Van het station tot aan de Burg dient een concept van winterbeleving uitgetekend te worden met mix aan horeca, lokale producten, winterevents, verlichting, bewegen en vuur. En daar hoort ook een gezellig terras bij.

Wat men doet in de zomer zou men met een variant eens moeten herhalen in de winter. Bvb. 4 winteravonden op de vismarkt, dansen op de Burg met laarzen (benenwerk), winterbbq in de straat (zoals zomercheques), … Een kerstboomactie of winterrozen …

Mercedes Van Volcem
Lijsttrekker Open Vld Plus