Brugge

Leegstand in Brugge blijft stijgen

Mercedes Van Volcem is geenszins verbaasd dat Brugge voorkomt in het lijstje steden waarbij de leegstand fors gestegen is. Op de gemeenteraad van juni trok zij voor de zoveelste maal nog aan de alarmbel (zie video).

Van Volcem: “In 2013 zien we dat er 146 handelspanden leegstonden. We zien dat het bestuur tekort schoot met haar plannen de leegstand aan te pakken. Sinds het huidige bestuur zijn er nu 22 leegstaande panden bijgekomen.”

Van Volcem stelt dat de Vlaamse Regering al initiatief nam om de leegstand in de steden en gemeenten aan te pakken. 18 Gemeenten vroegen al een toelage aan. Alsook werd een budget vrijgemaakt om de kernwinkelgebieden te versterken.

‘In Brugge baat het blijkbaar niet’, concludeert Van Volcem. Het is vooral een lokale problematiek. Wanneer je ziet dat het stadsbestuur bestuurt op grond van interne collegebeslissingen in plaats van verordeningen, dan bemoeilijkt dat handelaars en investeerders om iets te beginnen. Het wordt daardoor nattevingerwerk, waardoor niemand nog weet wat de regels zijn.

Men moeit zich dezer dagen met hoeveel tafels je mag zetten in een horecazaak. Men verbiedt ook winkelen op verdiep waardoor grote merken niet willen komen. Het gevolg is dat er dan brolwinkels komen met alles aan tien euro.

Bovendien zijn de handelshuren zeer duur door de aanwezigheid van toeristen.  Kleine en nieuwe initiatieven moeten dus op andere plekken kunnen in de binnenstad.

Gelukkig zijn er initiatieven in de Ezelstraat. Ook de Zilverstraat of andere zijstraten van de Hoofdstraten zouden gestimuleerd moeten worden.

Het Brugge van de 21ste eeuw mag ook iets verrassend hebben en veel creativiteit en gezelligheid tentoonspreiden.  Niet de plat betreden paden met grote ketens. We moeten ook kunst en handmade nog meer in de kijker zetten en een mix aan functies en pop-ups omarmen.

‘Er is nood aan een visie die ruimtelijk vertaald wordt in het beleid. Bierwinkels die bijvoorbeeld geen tapa’tje of hapje kunnen aanbieden onder de huidige regelgeving is absurd. Dat is de oude economie. Tijd voor vernieuwing, flexibiliteit, creativiteit en geen NEEN bestuur, maar een PLUS bestuur en aanpak.’

U kan de video ook hier raadplegen en delen:

https://www.blogmercedesvanvolcem.be/brugge/eerst-een-visie-op-de-binnenstad-dan-pas-verordeningen