Brugge

Nieuwe voetpaden voor Ter Looigemweg

BRUGGE – Opstekende boomwortels zorgen voor moeilijk begaanbare voetpaden in de Ter Looigemweg. “De bomen werden dan ook gekapt in het wegdeel tussen het Sint-Jozefplein en de Pannebekestraat. De bomen op het Sint-Jozefplein worden wel integraal behouden en we breidden er de groenzone uit”, klinkt het bij schepen van Openbaar Domein en Groen, Mercedes Van Volcem. De dienst Openbaar Domein zal er 113 vierkante meter ontharden en 12 bomen planten. De werken starten op 9 februari en zullen een anderhalve maand in beslag nemen.

Eerst moesten de bomen gekapt worden in de Ter Looigemweg, vervolgens kan het voetpad vernieuwd worden aan de kant met de even huisnummers. “We zullen de rijweg ook versmallen tot een breedte van 5 meter. De parkeerstrook aan de oneven nummers wordt wel bewaard. Door het versmallen van de rijweg kunnen we zowel een volwaardig voetpad aanleggen én een brede meer aaneengesloten groenstrook die de nieuwe bomen die er komen meer wortelruimte geeft”, aldus schepen Van Volcem. Er komen 12 bomen, sierkersen, in plaats van de 6 gekapte bomen. Voetpad en groenstrook samen zullen zo’n 2,75 meter beslagen waarvan een 1,5 meter voetpad: een toegankelijk begaanbaar voetpad voor iedereen dus. Aan het Sint-Jozefplein wordt het voetpad heraangelegd in natuursteen: de voetpaden zullen daar mooi aansluiten op de te vernieuwen voetpaden in de Ronsaardbekestraat. De andere voetpaden worden geplaatst in grijze betonklinkers.

Waterinfiltratie

“Door de aanleg van de groenzones die lager liggen in de straat, wordt er ingezet op maximale waterinfiltratie: de bomen en groenzones worden zo voorzien van water en de riolering wordt ontlast van een te veel aan regenwater bij hevige regenval”, vult de schepen aan.

Er werd gebruik gemaakt van de gelegenheid om de nutsleidingen te vernieuwen. “Zo bundelen we de hinder en beperken we het ongemak voor de straat tot een minimum”, zegt de schepen. De stad blijft inzetten op maximale ontharding: er wordt 113 vierkante meter extra groen voorzien. De stad investeert 85.000 euro in het heraanleggen en vergroenen van het gedeelte Ter Looigemweg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.