Onderzoek nodig naar oorzaak schade huizen Brugse Steenweg te Koolkerke

19 nov

Jasper Pillen, gemeenteraadslid en inwoner van Koolkerke, bundelde heel wat klachten over barsten en trillingen in woningen langs de N374 in de Brugse Steenweg. Het gebundelde dossier werd in april 2014 aan de Vlaamse Regering overgemaakt. In een antwoord op vraag van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) stelt minister Weyts(N-VA) dat de omwonenden via de verzekeringsmakelaar een onafhankelijk expert moeten aanstellen die de oorzaak van de schade vaststelt. Als er een oorzakelijk verband met het gebruik van de weg bestaat, zal het Agentschap voor Wegen en Verkeer de schade vergoeden.  In de toekomst zou door de aanleg van de A11 het zwaar vrachtverkeer niet meer langs de N374 moeten rijden. 

“Over een strook van enkele honderden meters stelde ik samen met de inwoners tientallen barsten vast in gevels en vloeren, allemaal variërend in schade. Het gaat zowel om oudere panden als relatief recente huizen.” vertelt initiatiefnemer Jasper Pillen (Open Vld). “Om de gedupeerde mensen te helpen, hebben we de Vlaamse Regering ingelicht van deze problematiek.” Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem stelde hierover uiteindelijk een parlementaire vraag. Uit het antwoord van de minister blijkt dat het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) in dergelijke gevallen het verslag van de expert afwacht.  Op basis van het verslag beslist men tot het regelen van een minnelijke schikking of het aanstellen van een tegenexpertise.

In toekomst minder verkeer op de N374

De aanleg van de A11 zal de doorstroming van het vrachtverkeer in de richting van de haven fors verbeteren. Logischerwijs zal dan ook de druk op de sluipwegen naar de haven verminderen. AWV verwacht dus een daling van het zwaar vervoer op de N374 van zodra de A11 zal zijn gerealiseerd.

Momenteel onderzoekt AWV het invoeren van een tonnagebeperking op de N374 (Brugse Steenweg). Dit zal op korte termijn met de stad Brugge worden overlegd.