Openbaar onderzoek stadionplannen Club Brugge

16 jan

Er is opnieuw wat beweging gekomen in het Brugse stadiondossier. Deze week ging het openbaar onderzoek van start in het kader van het milieueffectenrapport (MER). In de nota zijn ook de gewijzigde plannen van Cercle opgenomen. Welke gevolgen heeft de komst van een stadion langs de Blankenbergse Steenweg op mens en milieu? Dat is het onderwerp van het openbaar onderzoek dat op 15 januari start en dertig dagen duurt. Een belangrijk onderzoek want onder meer op basis van negatieve gevolgen voor de omgeving, werden de locaties Loppem en Chartreuse in het vorig stadiondossier afgeschoten. De alternatieve locaties, zoals de Blankenbergse Steenweg, werden  niet ernstig genoeg onderzocht.Voor het project aan de Blankenbergse Steenweg, waar oorspronkelijk Club én Cercle Brugge elk een stadion zouden bouwen, is de stad Brugge vastberaden niets aan het toeval over te laten. Nadat Cercle Brugge op het laatste moment bekendmaakte alsnog een verlengd verblijf in het Jan Breydelstadion te verkiezen, heeft de stad Brugge twee scenario’s voor de piste Blankenbergse Steenweg laten opnemen in de nota. Eerder werd duidelijk uit een parlementaire vraag van Mercedes Van Volcem (Open VLD) aan de minister dat de Vlaamse Regering nog niet op de hoogte is van de gewijzigde plannen.

Vertraging?

Terwijl het oorspronkelijk maximaal scenario rekening houdt met twee stadions en twaalf oefenvelden, voorziet het minimaal scenario enkel het grote stadion met daarbij zes oefenvelden. ‘De recente plannen van Cercle Brugge, dat dan toch verkiest om het Jan Breydelstadion te verbouwen, zullen hierdoor geen vertraging veroorzaken voor het dossier van Club’, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). Bij Club Brugge onthoudt men zich van commentaar.

Hoewel het openbaar onderzoek loopt tot en met 13 februari, is het wachten tot mei op het plan-MER. Ook daarna heeft Club Brugge nog een lange weg af te leggen voordat ze de eerste steen mag leggen. Zo moet de Vlaamse overheid na het goedkeuren van het plan-MER ook nog het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan opmaken en de nodige vergunningen uitreiken.

Bron: Het Nieuwsblad