Brugge

Oppositie vraagt meer respect en verlaat gemeenteraadszitting

Coup de théâtre dinsdag. De voltallige oppositie verliet om middernacht het stadhuis, uit protest tegen het feit dat voorzitter André Van Nieuwkerke de interpellaties toen nog wou afhaspelen. Al had de minderheid gevraagd om de verdere afhandeling van de raad een dag of een week op te schorten. Bij de start van de gemeenteraadszitting om 18.30 uur waren de publieksbankjes in de gotische zaal van het stadhuis bijna allemaal bezet.

Zoiets doet zich enkel voor als een nieuw raadslid de eed aflegt. Nu volgden een twintigtal, hoofdzakelijk jonge studentes de raad. Sommigen namen zelfs enkele selfies met Brugse politici.

Toch mooi dat de jeugd interesse toont voor de politiek ? Of hadden ze strafstudie gekregen ? Want in de loop van de avond druppelden de studentes een voor een af. Vlak voor middernacht zat er nog één persoon op de publieksbankjes.

Toen waren nog maar de 47 punten van de openbare agenda behandeld en moesten de 21 interpellaties nog beginnen.

Omwille van het nachtelijke uur vroegen Mercedes Van Volcem (Open VLD) en Ann Soete (N-VA) namens de oppositie om de verdere afhandeling van de gemeenteraad op te schorten. “We zitten hier anders nog tot aan het ochtendgloren. Vele raadsleden moeten vroeg naar hun werk. We hebben trouwens vorige maand, uit respect voor de slachtoffers van de terreuraanslagen, al onze interpellaties verdaagd. We kunnen alles nu op dit nachtelijk uur niet vlugvlug afhandelen.”

Geen uitstel

André Van Nieuwkerke (SP.A), de voorzitter van de gemeenteraad, schorste de raad voor vijf minuten voor overleg tussen de fractieleiders. Omdat de meerderheid – vooral SP.A – van geen uitstel wilde weten, wou hij de raad voortzetten. Maar dat was buiten de oppositiepartijen gerekend : zij verlieten uit protest het stadhuis. Mercedes Van Volcem wil alle opposanten verenigen en zo een nieuwe gemeenteraad forceren : “Als een derde van de raadsleden een extra zitting wenst, moet de voorzitter de gemeenteraad opnieuw samenroepen.”

Welke politieke debatten en dossiers hebben de Bruggelingen door dit manoeuvre gemist ? Interpellaties over de aanpassing van het mobiliteitsplan, het gebrek aan openbaarheid van bestuur, het dumpen van asbest in Sint-Kruis (een primeur van onze krant), de week van de bij, het thuisloket, de werken in de Noordzandstraat, de gevolgen van de aanslagen voor onze stad, de transmigranten in Zeebrugge, de overlast van parkerende vrachtwagens, de stiefmoederlijke behandeling van Zeebrugge (nog een primeur van onze krant), het lichtplan, het toerisme, ontkalken van drinkwater en de bescherming van Brugge tegen het verhogen van de zeespiegel.

De oppositie slaagde er in om een bijkomende gemeenteraad te realiseren op 25 mei.

Bron: Het Brugs Handelsblad