Brugge

Paddenoverzet: amfibieën veilig naar de overkant van de weg

Vorig jaar overleden ter hoogte van de parking aan de Gemeneweideweg-Zuid een groot aantal padden bij het oversteken van de rijbaan. De dieren overwinteren in het nabijgelegen Paalbos en keren in de lente terug naar de poelen in de Gemeneweidebeek.

Bij een raapactie door vrijwilligers werden in 2018 ongeveer 300 amfibieën veilig naar de overkant geholpen. Om nog meer dieren veilig over te steken, organiseerde de educatieve dienst van Natuurcentrum Beisbroek dit jaar voor het eerst een schermactie.

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem is zeer tevreden met deze actie. “De overzetactie loopt al sinds de start van de trekperiode begin februari tot eind maart. De educatieve dienst van Natuurcentrum Beisbroek kreeg voor de plaatsing van de schermen hulp van de werking van Hoeve Hangerijn. Voor het dagelijks controleren en leegmaken van de vangemmers wordt samengewerkt met basisschool Paalbos. Ik wil alle helpers bedanken voor hun inzet. Dankzij hen overleven heel wat padden de gevaarlijke oversteek.”