Proefproject voor BBQ’en in Brugse parken

28 dec

Bruggelingen zullen vanaf volgend voorjaar voor het eerst kunnen reserveren voor een barbecue in het park. In heel wat andere steden, zoals in Gent, is dat al langer een hype. Er komt via het Stedenfonds een vast barbecuestel in het Baron Ruzettepark. “Het is een proefproject, maar als het een succes wordt, dan overwegen we dit ook in andere parken toe te laten”, zegt schepen Philip Pierins. De vraag om barbecueën toe te staan in Brugse openbare parken is niet nieuw. Ze werd in het verleden meermaals gesteld door Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld), die vindt dat een barbecue het sociale weefsel versterkt.

Tot nu was het enkel mogelijk om te barbecueën in Brugse stadsparken mits een voorafgaande vergunning. Na aanvraag bij de betrokken dienst, moest ook het schepencollege telkens zijn goedkeuring geven. Het is geen primeur voor Vlaanderen. Als je in Gent een barbecuepaal ziet staan, mag je er barbecueën.

Brandweer

“We investeren zo’n 25.000 euro via het Stedenfonds in de realisatie van een vast barbecuestel in het Baron Ruzettepark. Waarom daar? Het is een park die niet te dicht ligt bij de bewoning, maar toch nog dicht genoeg is om mensen uit de binnenstad te laten genieten van een openbare tuin. Dat het park dichtbij de brandweerkazerne ligt, is een toeval”, aldus schepen Pierins. Het is alvast de bedoeling dat er vooraf gereserveerd wordt om het barbecuestel te gebruiken. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog niet helemaal duidelijk. “We werken momenteel aan de voorwaarden om de barbecue te reserveren. Er is een gebruiksaanwijzing nodig omdat we niet het risico willen nemen dat het park na de barbecue bezaaid zou liggen met afval. Het wordt een proefproject voor Brugge. Hoewel dit al in andere steden kan, willen we toch nog bekijken of dit voor geen overlast zorgt in Brugge. Het is dus afwachten of het een succes zal worden”, zegt Pierins.

Uitbreiding

Maar als het een succes wordt, dan zijn er nog veel meer mogelijkheden, geeft Pierins aan. “We zullen dit proefproject snel evalueren. Als het goed loopt, dan kunnen we gerust ook in andere Brugse parken een barbecue toelaten.” Bij de jeugdraad zijn ze alvast enthousiast: “Brugge heeft een historische link met de Bourgondiërs. Het verstevigt ook de sociale cohesie in een buurt. Andere parken zoals het Astrid- of Minnewaterpark zouden ook in overweging genomen moeten worden.” “Ik ben blij dat mijn ideeën door het huidige stadsbestuur overgenomen worden. Ook mijn suggestie voor een nieuw park en plein tussen ’t Zand en de Bloedput wordt weer in overweging genomen. Dat doet me plezier. Het bestuur lijkt mijn ideeën wel genegen”, reageert Van Volcem, die verwijst naar haar filmpjes die ze lanceerde in de aanloop naar de verkiezingen van oktober 2012.

Bron: Het Laatste Nieuws