Royal Belgium Sailing Club bouwt een nieuw clubhuis met café/restaurant

27 mrt

Royal Belgium Sailing Club bouwt een nieuw clubhuis met café/restaurant aan de Ommookaai. Aan het einde van de landtong vlakbij de containerhaven komt een nieuw gebouw die aan alle moderne noden van de zeilclub zal voldoen.

Tussen twee uitersten van de zeevaart, op het einde van een landtong ligt de Royal Belgian Sailing Club. Het is een hedendaagse plek met enerzijds de containerhaven met zijn onmenselijke schaal gegenereerd door zijn activiteit, dag en nacht, en anderzijds de jachthaven met zijn menselijke schaal en ergonomie, een drager van geschiedenis en geraffineerdheid. Een bewijs van cultuur. In dit spanningsveld bevindt zich het clubhuis.

Het bestaande clubhuis wordt gesloopt en maakt plaats voor een nieuw project. Het nieuwe volume heeft een vierkanten footprint. Het quasi symmetrische volume heeft een dubbele schil. De binnenste schil wordt gevormd door gelamineerde balken. Errond bevindt zich een rondgang met een breedte van 2.90m. De glazen schil vormt een tweede geïsoleerde huid rond het paviljoen. Deze ruime doet dienst als circulatieruimte maar kan ook gebruikt worden als niet-verwarmde uitbreiding voor het tussenseizoen. In de zomer kunnen de ramen openklappen en wordt het een zonneterras.
In de kelderverdieping bevindt zich het sanitair. Personen met een fysieke beperking kunnen door middel van een gesloten plateaulift deze verdieping bereiken.
Op het dak bevindt zich een terras met pergola. Van op dit dakterras heeft men zicht op de jacht- en containerhaven. Het dakterras wordt in de zomer voorzien van een open tentconstructie.

“Een nieuwe place to be” aldus Schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem.