Woon- en zorgcentrum ‘Ter Potterie’ wordt herbouwd

25 nov


“Het woon- en zorgcentrum ‘Ter Potterie’ gelegen in de Potterierei in de binnenstad wordt gesloopt en herbouwd. Enkel de gevels worden behouden.” verduidelijkt schepen Van Volcem(Open Vld).  “Het dossier werd negen maal behandeld om tot een kwalitatief voorstel te komen. Het nieuwe complex zal 121 kamers bevatten. De Potterie is een icoon in Brugge. Het is een goede zaak dat het OCMW het rusthuis vernieuwt: dit zorgt voor een hoger comfort en voor uitbreiding.  Oude mensen verdienen om waardig ouder te worden, zowel arm als vermogend”

De bouwplaats is de hoek van de Potterierei en de Peterseliestraat. Het bestaande volume wordt gesloopt met uitzondering van de gevels aan de Potterierei van Sint-Idesbald en de tuinmuur aan de Peterseliestraat. Het betreft hier het voormalige middeleeuwse hospitaal OLV Ter Potterie, nu bejaardentehuis van het OCMW, museum en museumkerk van Ter Potterie. De site ligt in de onmiddellijke omgeving van de voormalige Duinenabdij, nu het Groot Seminarie.

“Beide sites beslaan een uitgestrekte oppervlakte in de stad met naast monumentale open bebouwing en belangrijke groene open ruimtes. De volumes aan de straatzijde bestaan uit twee bouwlagen met een hellend dak hoog. De gebouwen op het binnengebied zijn plaatselijk drie bouwlagen. De tuin wordt opnieuw aangelegd.” aldus Van Volcem.

Het project voorziet een ondergrondse parking met plaats voor 86 wagens, hiermee wordt de parkeernood voor personeel en bezoekers opgevangen. Een deel van het dak op de cafetaria wordt aangelegd als terras, het overige deel wordt aangelegd als groendak. Het gebouw bestaat uit een aaneenschakeling van volumes.

Voor de realisatie van het project voorziet het OCMW 16 miljoen euro.