Brugge

Snellere elektrificatie van het wagenpark?

BRUSSEL – Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters (OpenVLD) bezorgde lokale besturen potentieelkaarten om de ontwikkeling van de laadinfrastructuur te versnellen. De potentieelkaarten tonen de mogelijke locaties voor nieuwe laadpunten. Hiermee moeten lokale besturen snel en eenvoudig kunnen beslissen waar de laadinfrastructuur moet komen. Een boost voor een snellere elektrificatie van het wagenpark in Vlaanderen.

Mercedes Van Volcem

Mercedes Van Volcem pleit al langer voor een snellere uitrol van de laadinfrastructuur in Vlaanderen. Hierover stelde ze reeds verschillende malen vragen aan de minister. Daar wordt nu ook gehoor aan gegeven. De eerste stap om tegen 2025 Vlaanderen te voorzien van 35.000 laadpalen lijkt nu ook effectief gezet.

Naast de potentieelkaarten werden ook de toekomstige behoeften aan laadinfrastructuur in kaart gebracht. Antwerpen zal tegen 2025 3.053 nieuwe laadpunten nodig hebben. Gent zal er 1.716 behoeven en Leuven 802. In Hasselt en Brugge zullen er respectievelijk 418 en 809 voorzien moeten worden.

Digitaal Loket             
Men zal ook hun aanvraag voor nieuwe laadinfrastructuur kunnen indienen via een digitaal loket. Daar zal dan onmiddellijk gezien worden waar de meest geschikte locatie zich bevindt. Er zal worden gestreefd naar een laadpunt op maximaal 250 meter van de woonst.

7.000 extra laadpalen         
“Proximus en Fluvius kondigden recent aan dat ze een proefproject willen opstarten om nutskasten van Proximus om te vormen tot laadpunten. Door de uitrol van het glasvezelnetwerk zou er ruimte vrijkomen in de bestaande nutskasten om die bijkomende infrastructuur te voorzien.” Zo stelt Mercedes Van Volcem aan minister Peeters.

“Volgens de beide ondernemingen zouden zowat 3500 van de 28.000 nutskasten op een eenvoudige manier kunnen worden omgevormd zonder al te veel grote graafwerken.” Aldus Mercedes Van Volcem. “Op die manier zouden er 7000 bijkomende laadpunten kunnen worden gerealiseerd binnen een periode van anderhalf jaar. Dat zou een belangrijke versnelling kunnen betekenen in de uitrol van laadinfrastructuur over heel Vlaanderen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.