Brugge

Stad Brugge is klaar voor de winter: nieuw coördinatieplan en 350 ton strooizout in stock

De eerste vrieskou hangt in de lucht en dat betekent dat de cluster Openbaar Domein van Stad Brugge klaarstaat om de Brugse wegen sneeuw- en ijsvrij te houden.

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Met 350 ton strooizout in voorraad zijn we goed voorbereid op een eerste winterprik. Dankzij een nieuwe coördinatieplan gladheidsbestrijding is het voortaan ook mogelijk om bij langdurig winterweer een aantal bijkomende ploegen stand-by te zetten, waardoor de strooibeurten korter op elkaar kunnen volgen.

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 18 november 2019 een nieuw coördinatieplan gladheidsbestrijding goed. Het plan bundelt de gezamenlijke inspanningen om ook tijdens de komende wintermaanden de rijbaan, fietspaden, pleinen, bushaltes, voetpaden, …. sneeuw- en ijsvrij te houden. “Bij langdurig winterweer streng winterweer kunnen we nu een aantal bijkomende ploegen stand-by zetten waardoor strooibeurten korter op elkaar kunnen worden herhaald. Daarnaast werd ook het ruimen en bestrooien van het fietstraject ‘Diksmuidse Heerweg’, dat de verbinding maakt van en naar Zedelgem, in het nieuwe coördinatieplan opgenomen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem:

Er wordt echter blijvend gerekend op al wie woont en werkt in Brugge, om ook zelf trottoirs voor eigen woning of kantoor sneeuw- en ijsvrij te houden komende winter.

De gladheidsbestrijding op wegen en fietspaden gebeurt door de verschillende wegbeheerders volgens vooraf opgestelde plannen. Het strooiplan is dan ook zo opgevat dat volgende wegen in het algemeen strooiplan zijn opgenomen:
• belangrijke invalswegen en ring
• belangrijke verbindingswegen
• trajecten van vervoersmaatschappij De Lijn
• omgevingen van scholen, zorgcentra, ziekenhuizen en brandweer.

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem :”Om het strooiplan uit te voeren schakelt de stad 11 ploegen in die 24/24u kunnen worden opgeroepen om strooiwerken uit te voeren. Bij een algemene strooibeurt worden meer dan 220 km rijbaan en 90 km fietspaden bestrooid.”

Zoals ook op de trottoirs het geval is, raakt bij sneeuwval strooizout moeilijk vermengd met de sneeuw op de fietspaden waardoor het gewenste resultaat niet wordt bereikt. Daarom worden alle ingezette strooivoertuigen op fietspaden voorzien van een sneeuwschop om eerst de sneeuw te ruimen en daarna pas het fietspad te bestrooien.

Meldingen, vragen of klachten?
Voor meldingen van gladheid, vragen en/of klachten kan men terecht bij het Huis van de Bruggeling. Telefonisch bereikbaar op 050 44 80 00 en buiten de openingsuren bij de politie.