Brugge

Stad Brugge lanceert project ‘Ik wil een boom’

Schepen Van Volcem wil ieder jaar extra bomen laten aanplanten in de voortuinen van de bewoners.  De oproep gebeurt nu en zal jaarlijks meermaals gebeuren maar nu is het uitgelezen moment omdat de bomen worden geplant in november.  Alle oproepen die binnen zijn voor 1 oktober 2020 worden in november meegenomen in de aanplant.

Ik wil een boom

Het zou mooi zijn om als stad bomen aan te planten die elk afzonderlijk een verhaal met zich meedragen. Het leven bevat vele gebeurtenissen. De ene positief, de andere net iets minder. Met het initiatief ‘ik wil een boom’ kunnen inwoners van Brugge een boom aanvragen als blijvend aandenken aan een persoonlijke gebeurtenis”, vertelt schepen Van Volcem.

Elke boom vertelt een verhaal

Schepen Mercedes Van Volcem: “Een geboorte van een kind, een huwelijk, aankoop van een eerste huis, een overlijden, oma of opa worden, samen wonen, verliefd worden, een diploma halen, een sportprestatie, … . Het leven bezorgt ons dagelijks momenten die een grote emotionele betekenis hebben. Daarom lanceren we een proefproject waarbij de inwoners een gratis boom kunnen krijgen om als blijvend aandenken in hun voortuin te laten plaatsen.

Van Volcem doet ook een oproep naar vrijgezellen die graag “een boom van een vent zoeken, lacht ze”.  Een boom planten kan misschien ook een boom van een vent aan de deur doen aanbellen.  Een geluksboom, een boom voor verliefden, een troostboom, een geboorteboom, een prestatieboom, ….

In de liefdeskalender staat ook : liefde is, samen een boom planten.  Bij 10 of tien jaar huwelijk kan je dan ook een drankje onder je liefdesboom drinken

Ook de geboorte van een vereniging, de start van een hobby, het verlies door iemand naar aanleiding van Corona, … Een emotie kan positief zijn, maar soms kan het ook gelinkt zijn en pijn.  Een levend aandenken in je voortuin die bloeit en blaadjes verliest en aan de seizoenen onderhevig is, kan ook een aandenken zijn.

Aanvraag

De aanvraag voor een boom gebeurt best zo snel mogelijk. De stad voorziet 2 keer per jaar een moment waarbij de bomen aangeplant worden, in september, maart of april. De aanvraag kan gebeuren via ikwileenboom@brugge.be of telefonisch op 050/44 85 85. “Na aanvraag komen onze diensten langs om de boom aan te planten”, vertelt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Openbaar domein

Het initiatief beperkt zich niet enkel tot de voortuinen van de Brugse inwoners. “Als inwoners één of meerdere bomen in hun straat willen of ze kennen een plek op openbaar domein waar ruimte is voor een (hoogstam)boom, kunnen ze hiervoor een suggestie indienen. Wij zullen dan bekijken of een aanplanting al dan niet haalbaar is. Met dit project hopen we ook te kunnen sensibiliseren. Bomen zijn namelijk de paraplus tegen de regen en de parasols tegen de hitte”, aldus de Brugse schepen.

Geveltuin

Dit nieuwe initiatief sluit aan bij het project “geveltuin”. “Samen hebben ze één doel: onze omgeving nog mooier en groener maken”, besluit schepen Van Volcem.