Stad Brugge plant 500.000 bloembollen

17 okt

Dit voorjaar stonden er in onze stad circa 135.000 bloembollen in bloei. De veertien verschillende soorten bloembollen bloeiden rijkelijk van januari tot juni. “Dit najaar doen we een extra inspanning en planten we meer dan 500.000 bloembollen (oa 40.000 tulpen, 20.000 meiklokjes, narcissen, verwilderingsbloemen, … )  in de bloemperken aan”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. 

Verwilderingsbloembollen 

Schepen Mercedes Van Volcem: “We spreiden de bloembollen in het centrum en de deelgemeenten. Op zichtbare locaties zoals Koning Albertpark maar ook op uiteenlopende plekjes in de stad. We planten bloembollen in diverse woonwijken en ik in sociale woonwijken. Ook in parken komen er bloemen bij. We gaan ook de invalswegen en lanen voorzien van bloemen.”  

De bloembollen vermeerderen spontaan, geven kleur en verhogen de belevingswaarde van gazon en graslanden. Veel soorten zijn ook geschikt voor aanplant op schaduwrijke plaatsen onder bomen waar andere bloeiende planten moeilijker gedijen.

Nieuw dit jaar is een bijenvriendelijk mengsel van 80.000 bollen. “De bollen komen uit in het vroege voorjaar. Dit is het moment dat de planten en struiken nog geen stuifmeel en nectar geven. De bollen helpen de bijen en andere belangrijke insecten om in het vroege voorjaar al gebruik te kunnen maken van deze stuifmeel en nectar. Op deze manier wordt de biodiversiteit vergroot,” licht schepen Mercedes Van Volcem toe. 

De tulpen die geleverd werden door een Brugse leverancier worden door de ploegen momenteel aangeplant samen met andere voorjaarsbloeiers zoals viooltjes, vergeet-mij-nietjes en sleutelbloemen. Gisteren werd bijvoorbeeld de Unesco rotonde al beplant.

Locaties binnenstad 

Schepen Mercedes Van Volcem: “In de binnenstad komen er onder andere bloembollen in het Koning Albertpark, Koningin Astridpark, Minnewaterpark, aan de Conzettenbrug, Oud Sint-jan, Onze-Lieve-Vrouwekerk, Hamiltonpark, Sint-Annaplein, grasplein Sint-Gilliskerk, Graaf Visartpark, rond het standbeeld op de Markt, speelplein Roze Olifant, Kolenkaai, aan school De Wijzer, Hof de Jonghe… “
Er zijn een 15-tal nieuwe locaties.

Locaties Noord

“In Sint-Pieters komen er bloembollen aan de rotonde Blankenbergse Steenweg-Oostendse Steenweg, in de Sint-Pieterszuidstraat, Karel Mestdaghstraat, rotonde Veemarktstraat … Blikvanger in Sint-Pieters wordt de aanplant van 39.000 bijenvriendelijke bloembollen aan het rondpunt Sint-Pieterszuidstraat/Pathoekeweg. Een mooi bloemenperk van 1.000 m2 (tapijt) komt er aan het plein in de Beekweg/Sint-Pietersnoordstraat”, aldus schepen Van Volcem.  “Leuk als er veel bloemen zijn in de tuinwijken maar veel mensen met weinig budget kopen nooit bloemen. Daarom investeren we ook in bloemen in sociale wijken.”

Burgemeester Dirk De fauw: “In Sint-Jozef komen er bloembollen in de Cornelis Everaartstraat, Louis De Potterstraat en Leon de Foerestraat. Het admiraal Keyesplein in Zeebrugge krijgt ook een mix van bloembollen. In Lissewege worden er 900 bollen geplant op het rondpunt Stormvogelstraat en verder in de Pol Dhontstraat, Alfons Stunsstraat en de Zeezwaluwstraat. In Dudzele en Lissewege, Zwankendamme en Zeebrugge komen er ook bloementorens.”   

Locaties Oost

Schepen Mercedes Van Volcem: “In Assebroek worden er bloembollen geplant op de centrale begraafplaats, de rotonde Weidestraat, het plein in de Kathelijne Idestraat, grasplein Odegemstraat-Zeventorenstraat, grasplein voor de kerk (Pastoor Verhaegheplein) en ook het rondpunt en de middenberm van de Baron Ruzettelaan worden een echte eyecatcher met 6.000 bloembollen.”

“In Sint-Kruis zetten we de Moerkerksesteenweg (rotonde, gemeentehuis, middenberm) in de bloemetjes. De Hofdamstraat, rotonde Julius Delaplacestraat, Pastorieweg, Lopez en de Damse Vaart komen ook aan bod. Blikvanger wordt de aanplant van 200.000 bloembollen in de Bisschopsdreef”, aldus Van Volcem.

Locaties West 

In Sint-Andries worden er bloembollen geplant op de rotonde van de Doornstraat, in Park Les Acacias, het middenplein van de Knotwilgenlaan, Oorlogsvrijwilligerslaan, rotonde Diksmuidse Heerweg. Er komen ook 20.000 meiklokjes in de Betferkerklaan.

Sint Michiels krijgt bloembollen op de twee rotonden van de Koning Albert I-laan (ze worden een kopie van de Unesco rotonden) en in de Koning Albert I-Laan zelf. De Torhoutse Steenweg, Canadasquare, Sint-Lodewijkscollege, Begraafplaats, het pleintje aan Joseph Wauterstraat, Koningin Astridlaan en de twee zones in de Abdijbekestraat komen ook aan bod.

De totale kostprijs voor deze aanplanting van bloembollen bedraagt ongeveer 50.000 euro.