Brugge

Stad Brugge rolt picknickplan uit voor de paasvakantie: 62 picknickzones en 325 picknickbanken

BRUGGE – Met de lente in zicht en de temperatuur die stijgt rolt Stad Brugge haar picknickplan uit. “We zetten dit jaar in totaal 325 picknickbanken op het openbaar domein. We doen nog beter dan vorig jaar: we breiden uit met maar liefst 100 picknickbanken. We creëren de perfecte rust- of eetplaats voor een gezellige gezinsuitstap of een rustplaats tijdens de fietstocht, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “De picknickbanken zijn de ideale genietplek voor de bubbel van 4.”

Met de picknickbanken wil de Brugse schepen van Volcem meer dynamiek en beleving in het openbaar domein creëren. “Het openbaar domein leeft meer dan ooit. Dat is een feit na de afgelopen maanden waarin wandelaars en fietsers meer dan ooit buiten hun gading zoeken.  

Als schepen van Openbaar Domein vind ik het prioritair dat we onze openbare ruimte praktisch inrichten met de beste accommodaties voor onze Bruggelingen. Met de picknickbanken bieden we de mogelijkheid om even met je bubbel halt te houden, uit te blazen of gezellig een babbeltje te slaan, maar ook je eigen picknick meebrengen of je take away menu van de horeca in je bubbel opeten in de publieke tuinen, parken en stopplaatsen zijn positieve lichtpunten in soms eenzijdige en donkere tijden.

Samen genieten aan de picknicktafels is een goede optie”, aldus de schepen Van Volcem. Zo worden er straks 62 picknickplekjes gerealiseerdop groene locaties in en rond Brugge. De picknickbanken staan voldoende verspreid en op voldoende afstand van elkaar.

Een gezins- of vriendenuitstap te voet of met de fiets met een picknick onderweg past perfect in dat plaatje”, reageert schepen Van Volcem. 

Locaties

Er werden 62 geschikte locaties geselecteerd waar in totaal 325 picknickbanken geïnstalleerd zullen worden. “Vorig jaar is het picknickplan ingevoerd na overleg met diverse mensen actief binnen het publiek domein. Er waren toen 31 plaatsen uitgestippeld en dit jaar zijn het aantal plaatsen verdubbeld.  Het aantal banken zelf is ook toegenomen van 225 naar 325 picknickbanken.  We krijgen diverse oproepen van mensen om een picknickbank te plaatsen en waar mogelijk proberen we dan ook aan de vraag tegemoet te komen.  Elk jaar steken we een tandje bij”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Fasering

Vanaf deze week start de cluster Openbaar Domein met de plaatsing. “Het wordt een heuse klus om alle picknickbanken uit te stallen, maar ik heb alle vertrouwen in mijn dienst dat ze deze opdracht tot een goed eind zullen brengen. Zodra ze er staan wordt het echt genieten”, aldus de Brugse schepen Mercedes Van Volcem.

Afvalmanden

Bij de picknickbanken worden er steeds vuilnisbakken voorzien. “We willen uiteraard voorkomen dat er vuilnis wordt achtergelaten bij de picknickbanken. Dat kan niet de bedoeling zijn dus voorzien we bij de picknickbanken vuilbakken om het netjes te houden. Ik stip dit graag nog eens aan. Als stad willen we leuke plekken creëren, mogelijkheden geven aan onze stadbewoners en – bezoekers, maar het is aan hen om het netjes te houden uiteraard”, aldus Van Volcem.

  • Overzicht van de picknickplaatsen en aantallen
Centrum : 44 stuks verspreid over 11 locaties

In het centrum komen er voor zowel het Graaf Visartpark als het Baron Ruzettepark steeds 6 picknickbanken. We plaatsen 20 picknickbanken langs de Vesten. Er komen er dit jaar 14 bij in het centrum.

CENTRUM

 LOCATIEAANTAL BANKENEXTRA
 Naast VTI kant t’ Zand2 
 Vesten aan de Smedenpoort2 
 Baron Ruzettepark62
 Kruisvest nabij Potterierei63
 Kruisvest nabij Sint-Janshuismolen3 
 Kazernevest nabij Conzettbrug3 
 Gentpoortvest nabij watertoren63
 Graaf Visartpark61
 Koningin Astridpark3 
 SNT (levering picknickbanken scholen)55
 Huis van de Bruggeling (groenstrook)2 
 TOTAAL4414
Brugge Oost : Sint -Kruis en Assebroek : 69 stuks verspreid over 14 locaties

Hier komen er 44 picknickbanken verspreid over het Katelijnepark, Veltempark, Hoeve Hangerijn, Daverlopark, Klein Appelmoes, ‘t Leitje en het Zuidervaartje. “Het Peellaertplein,  park Montpellier, Paalbos, Lopez Gallostraat, Maaike Kerrebroekckstraat, ’t Leitje, Klein Appelmoes en Blauwvoet krijgen voor de eerste keer picknickzones, goed voor een totaal van 25 picknicktafels”, aldus de Brugse schepen Van Volcem.

OOST

 LOCATIEAANTAL BANKENEXTRA
24.Zuidervaartje, Sint-Kruis5 
25.Veltem, Sint-Kruis10 
26.Katelijnepark, Assebroek12 
27.Daverlopark, Assebroek4 
28.Hoeve Hangerijn, Assebroek6 
29.Klein Appelmoes2 
30.Blauwvoet66
31.Maaike Kerrebroeckstraat2 
32.Middenplein Maaike Kerrebroeckstraat42
33.’t Leitje, Assebroek1 
34.Paalbos Assebroek22
35.Montpellier, Sint-Kruis33
36.Peellaertplein33
37.Lopez Gallostraat33
 TOTAAL6925
West-Brugge: 72 stuks in Sint-Andries en Sint-Michiels verspreid over 12 locaties

In Sint-Andries komen er in het park de Koude Keuken 5 nieuwe picknickbanken. In het Coppietersbos, Bosje Speelhof en de Hondenloopweide Beisbroek komen er 3 picknickbanken bij. Op het pleintje in de Peter Benoitlaan komen er maar liefst 4 exemplaren bij.  De overige 60 banken blijven in de stadsbossen verspreid staan op diverse locaties.

WEST

 LOCATIEAANTAL BANKENEXTRA
12.Koude Keuken55
13.Boomgaard Beisbroek10 
14.Park de Rode Poort10 
15.Vaartdijkstraat4 
16Lappersfortbos1 
17.Chartreusinne bos10 
18.Domein Tudor (bloemenweide)10 
19.Foreest, Doornstraat10 
20.Coppietersbos11
21.Bosje Speelhof11
22.Hondenloopweide Beisbroek11
23.Peter Benoitlaan44
 TOTAAL7212
Noord-Brugge : 140 stuks verspreid over 24 locaties (aandacht voor strand, buurten en wandel en fietsroutes)

Voor het noorden van onze stad doen we dit jaar een extra effort. Zo staan er dit jaar maar liefst 140 picknickbanken. We doen hier duidelijk beter dan vorig jaar: 49 extra picknickbanken worden verspreid”, aldus de Brugse schepen Van Volcem.

Vorig jaar werden voor het eerst picknickbanken op het strand geplaatst en op de dijk en velen vonden de picknickbanken met de voetjes in het zand een leuke vorm van stadsvernieuwing op het strand. 

  • Sint-Pieters

In park Ten Poele op Sint-Pieters staan er reeds 5 picknickbanken, ook de Sint-Pietersplas beschikt sinds vorig jaar over 10 picknickbanken. De Wissel en de volkstuintjes Rustenburg krijgen elk 1 picknickbank. Aan de Beekweg komen er maar liefst 8 bij.  

  • Sint-Jozef en Koolkerke

In Sint-Jozef staan er reeds 10 picknickbanken aan de Hoeve De Grendel. De volkstuintjes de Garve krijgen er 1 bij waarmee de teller op 2 picknickbanken komt te staan.

-Dudzele

In Dudzele wordt dit jaar van extra locaties voorzien. Naast de 5 bestaande picknickbanken aan het grasplein aan de boogschutters worden er dit jaar drie extra locaties meegenomen. Zo worden het Amaat Vynckeplein (1), Schottenhof (6) en de school De Bijenkorf (4) van extra gezellige picknickbanken voorzien.

  • Zeebrugge

Op het strand, dicht bij de zeedijk, plaatsen we 50 picknickbanken. “Daarnaast plaatsen we 31 bijkomende picknickbanken op 6 locaties in Zeebrugge”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. 

  • Lissewege

Ook Lissewege wordt  niet vergeten. Zo komen er op drie locaties picknickzones, goed voor een totaal van 3 picknicktafels.

NOORD

 LOCATIEAANTAL BANKENEXTRA
38.Dudzele: grasplein aan boogschutters5 
39.Dudzele: Amaat Vynckeplein11
40.Dudzele: Schottenhof66
41.Dudzele: school De Bijenkorf44
42.Sint Jozef: grasplein aan de Grendel10 
43.Sint Jozef: Volkstuintjes De Garve21
44.Sint Pieters: Sint-Pietersplas10 
45.Sint Pieters: Park Ten Poele5 
46.Sint Pieters: Beekweg88
47.Sint Pieters: De Wissel11
48.Sint Pieters: Volkstuintjes Rustenburg11
49.Koolkerke: Noorweegse Kaai, Gemeneweideweg33
50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60.Zeebrugge: Grasplein Stella MarisGrasplein marktGrasplein Veerbootstraat/KustlaanZeedijk (Londenstraat/surfclub)Strand (“embryonale duinen”/Zeedijk)Strand (Sea and Sand)TijdokstraatVenetiëstraatTijdokstraat (seafront)  76 5 5 5 10 30   10 5 3 8  16
61.Lissewege: school Ter Poorten11
62.Lissewege: Vincent Doenstraat11
63.Lissewege: Pluvierstraat11
 TOTAAL14049

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.