Stad Brugge zorgt voor het plantvak, inwoner koopt gevelplant

30 okt

Het proefproject “Gevelgroen” met gevelplanten in de Langestraat/Hoogstraat is een groot succes. “Tijdens de laatste 6 maanden zijn er tien keer meer geveltuinen gerealiseerd dan in de voorbije 6 jaar. Gelet op dit hoge succes (kleine 100 gevelplanten), zullen we het project geveltuinen uitbreiden tot het hele Brugse grondgebied. Wie een gevelplant wil moet enkel de plant betalen, het plantvak wordt gratis door de stad geplaatst,” zegt schepen van Openbaar Domein en Groen Mercedes Van Volcem (Open vld plus).

“Het proefproject in de Hoogstraat kan met een kleine 100 gevelplanten dus succesvol geëvalueerd worden. Vrijdag 25/10 werd dan ook op het college beslist op verzoek van onze schepen Mercedes Van Volcem om het project uit te breiden naar het hele grondgebied, zegt burgemeester De fauw.

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Tientallen bewoners en handelaars deden een aanvraag. De stad stond in voor het plaatsen van het plantvak / tegeltuintje (per tien aanvragen worden ze uitgevoerd) en de mensen planten zelf. Veel mensen uit Kristus Koning en andere straten in de binnenstad willen dat ook. Ik hoop veel gevelplanten te zien in bijvoorbeeld de Ezelstraat en Smedenstraat. Hopelijk volgt heel de stad. Uiteraard kunnen geen rozen met doornen maar een blauwe regen of Jasmijn zijn de favoriet. Stokrozen (geen doornen) zijn ook in.

“Met de maatregel wil de Stad de leefomgeving van de bewoners aangenamer maken en tegelijk ook een bijdrage leveren in de strijd tegen klimaatopwarming. Stedelijk groen zorgt voor koelte en mildert zo ook nog eens het hitte-eilandeffect in de stad. Geveltuinen komen ook de biodiversiteit van de stad ten goede,” zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Praktisch
“Om een gevelplant te plaatsen moet het voetpad minstens 1 m breed zijn en het plantvak moet op minstens 50 cm van de buren geplaatst worden. Bij slecht onderhoud neemt de stad ze weg, besluit schepen Mercedes Van Volcem.

Klik hier om snel en makkelijk een klimplant aanvragen :