Brugge

Studenten zullen 600 uur in plaats van 475 uur kunnen werken, maar volgens mij zou dit nog meer mogen zijn !

studenten 600 uur werken mag meer zijn mercedes van volcem

Ook voor veel studenten is het leven duurder geworden: naast de hoge gas- en energieprijzen, swingen ook de kotprijzen de pan uit.  Het aanpassen van het aantal uur dat ze mogen werken van 475 naar 600 is al een grote verbetering. Toch zou dit volgens mij nog meer mogen zijn: Waarom mogen studenten geen onbeperkt aantal uur werken?

We straffen zo studenten die wat extra willen, maar ook de studenten die uit nood moeten werken. Een student die moet of wil werken zou niet afgeremd mogen worden. Dit geldt zeker voor de studenten die in knelpuntberoepen werken! Een student verpleegkunde zou ook al in het weekend kunnen bijspringen in een ziekenhuis. Ook voor ouders kan dit een steun zijn, want zij verliezen hiermee geen kinderbijslag. Voor veel studenten, die enkel een solidariteitsbijlage afgehouden worden, kan dit ook een enorme verbetering zijn. 

Dure studentenkoten

Het is tijd om de studenten en hun ouders te steunen. Dit gebeurt nu door het optrekken van de uren die studenten mogen werken, maar ook het aanbod aan studentenkoten verhogen is een must. De prijzen om op kot te gaan swingen de pan uit. Dit komt doordat er te weinig koten zijn voor het aantal studenten: tegen 2030 is er een tekort van 95000 (!) koten in Vlaanderen.

In april 2022 interpelleerde ik de minister van wonen. Ik vraag om concrete acties en een uitrol met het oog op een verhoogd aanbod koten. Samen met studenten, onderwijsinstellingen, verhuurders en steden zou een concreet plan voorgesteld moeten worden om meer en betaalbare huisvesting voor studenten te voorzien.

Op kot gaan en studeren moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht de financiële situatie van je ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.