Van Volcem: geen bijkomende lasten op huurwoningen

19 mei

“Al jaren spreken heel wat politieke partijen én de Vlaamse én Federale Regering over het versterken van de private huurmarkt. Daar zal het voorstel van CD&V om huurinkomsten meer te belasten zeker niet bij helpen. Zowel huurder als verhuurder zullen de dupe worden.” reageert Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem(Open Vld). ”Er wordt een totaal verkeerd beeld gecreëerd van verhuurders. Dat zijn niet de 10% superrijken, maar de middenklasse. Vastgoed is een veilige belegging. We treffen de huurders en de verhuurders door nu een huurbelasting te opperen. Open Vld wil het debat over de woonfiscaliteit aangaan, maar niet om mensen bijkomend te belasten op iets waar ze al op belast zijn of voor gespaard hebben.”

Van Volcem is een felle tegenstander van het extra belasten van huurinkomsten. “Dat is de wereld op zijn kop. Ik ben een voorstander om de fiscaliteit te hervormen en vereenvoudigen. De logica moet zijn om jobs te creëren en onze welvaart te ondersteunen. Nu lijken de ballonnetjes die men oplaat nogal politiek strategisch. Als we over woonfiscaliteit spreken, moet men ook de problemen op de private huurmarkt in dezelfde discussie durven benoemen.”

“De verhuurders vangen vandaag ook de 130 000 wachtenden op die recht hebben op een sociale woning. Er zijn heel wat praktische beslommeringen die gepaard gaan met het verhuren. Het rendement bij verhuur is laag: in Vlaanderen vaak maar twee tot drie procent. Als je huurders nog meer wil ontmoedigen moet je hen vooral viseren. We moeten verhuurders aanmoedigen. Ik verwacht een constructieve en positieve houding van alle coalitiepartners van de regering.”