Brugge

Van Volcem pleit voor 5% registratierechten onder de € 200.000

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) wil nog voor de verkiezingen van 2019 een vereenvoudiging en verlaging van de registratierechten bij de aankoop van een woning doorvoeren. Momenteel liggen er verschillende voorstellen op tafel die zullen besproken worden met de coalitiepartijen.

“Het is positief dat de Vlaamse Regering hier werk van zal maken. Wat goed is en leidt tot welvaart, mogen we niet weggooien. Een hoge eigendomsgraad is een belangrijke dam tegen armoede”, reageert Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) op het nieuws.

“Door de verlaging van de registratierechten wordt meer koopkracht voor jonge en precaire gezinnen voorzien. Iedereen is het er over eens dat anno 2017 het enorm moeilijk is om zonder steun van thuis uit, een eigendom te verwerven”, stelt Van Volcem. “Als overheid moeten we waken dat iedereen de kans krijgt vooruit te gaan en aan eigendomsverwerving te doen”.

Voor Van Volcem hebben de hoge registratierechten niet enkel nadelen voor jonge mensen, maar brengen ze ook maatschappelijke nadelen met zich mee. Zo zorgen ze voor weinig verhuismobiliteit en dus voor grote files. Als we die verlagen, verhogen we de arbeidsmobiliteit, wat zorgt voor lagere werkloosheid. Dit moet de overheid ook in rekening brengen bij haar analyses.

Algemeen tarief van 5 procent

Concreet stelde Van Volcem reeds in 2014 een algemeen tarief van 5 procent registratierechten op de eerste schijf van 200.000 euro (gemiddelde prijs van een bescheiden woning) voor en 10 procent voor het bedrag boven de 200.000 euro.

“Ook andere modellen zijn mogelijk en moeten worden bekeken op hun haalbaarheid. Het is nu aan de Vlaamse regering.”

Nu moeten jongeren te hoge bedragen ophoesten om pas later een fiscaal cadeautje te krijgen in de vorm van de woonbonus.  Het ideale scenario voor Van Volcem is mensen laten kiezen tussen het betalen van registratierechten of het verkrijgen van de woonbonus, maar dat zou aldus haar berekeningen onbetaalbaar zijn.

Kadastraal Inkomen is geen goede maatstaf

Wie vandaag een bescheiden woning koopt, kan genieten van een ‘klein beschrijf’ van 5%. Of een woning bescheiden is, wordt bepaald door het kadastraal inkomen. “Maar dat KI is niet het juiste referentiepunt”, meent Van Volcem. “In steden kunnen kleinere woningen vaak een hoger KI hebben dan grote woningen op het platteland. Bij een nieuwbouw is het KI ook altijd hoger.”

Een algemene verlaging is dus meer op zijn plaats. Want wie voor (energiezuinige) nieuwbouw kiest, is momenteel altijd de dupe.

Starters en jonge mensen helpen is het doel

Van Volcem besluit uit te kijken naar de voorstellen van de Vlaamse Regering, Vlaanderen heeft de instrumenten in handen om voor veel jonge mensen het verschil te kunnen maken. Vijf procent rechten betalen op het gehele aankoopbedrag en het kadastraal inkomen helemaal loslaten, kan ook een optie zijn. Maar bovenal moet alles in het werk gesteld worden om starters aan betaalbare woningen te helpen.