Brugge

Vlaamse regering is verantwoordelijk voor stijging energiefactuur door oversubsidiëring zonnepanelen

Zonnepanelen blijken ook zonder ondersteuning rendabel. “Als Vlamingen te veel betalen voor hun elektriciteit, is dat de verantwoordelijkheid van de Vlaamse regering. Nog jaren zullen we de kost van het getalm voelen.” stelt Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld). Twee en een half jaar geleden bond Van Volcem al de kat aan de bel. In mei 2010 waarschuwde ze in een parlementair debat minister Van den Bossche (Sp.a) voor de duurder wordende stroom omwille van het oversubsidiëren van zonnepanelen. Vandaag toont de studie van het Vlaams Energieagentschap (VEA) aan dat zonnepanelen ook zonder subsidie rendabel zijn.

De tussenkomst van Vlaams parlementslid Van Volcem uit mei 2010

httpv://www.youtube.com/watch?v=UrSDcDLxy-A

Duur verhaal

Wie vóór 2010 een zonnepaneelinstallatie plaatste, krijgt 20 jaar lang 450 euro per mWh. De 3400 specifieke zonnepanelenparken van bedrijven kost de Vlaming de komende twintig jaar 231 miljoen euro.

“De subsidiëring van groene stroom afkomstig uit zonnepanelen is een duur verhaal maar spijtig genoeg niet duurzaam. Minister Freya Van den Bossche wist al lang dat groene stroom afkomstig van zonnepanelen overgesubsidieerd werd. Toch bleef ze talmen en daar betaalt de consument nu de factuur voor.” verduidelijkt Van Volcem. “De dure stroom, de trage ingrepen en de verkeerde keuzes in het beleid rond hernieuwbare energie zijn stuk voor stuk jammerlijke symptomen van het gebrek aan daadkracht en vooruitziendheid binnen de Vlaamse Regering. De consument betaalt de rekening.”

“Het spreekt voor zich dat we de ondersteuning voor de mensen die reeds zonnepanelen kochten niet konden terugschroeven. Rechtszekerheid is belangrijk. Wat de Vlaamse Regering wel kon doen is luisteren naar de aanbevelingen en daadkrachtig ingrijpen. In plaats daarvan heeft men getalmd en gewacht.”

In mei 2010 kregen producenten van zonne-energie nog 350 euro per groenestroomcertificaat. Toen pleitte Van Volcem in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement voor een onmiddellijke verlaging van de groenestroomcertificaten naar 250 en 175. “Hiermee wou ik de toenmalige oversubsidiëring een halt toe roepen.  De aankoopprijs van zonnepanelen was immers tot een derde gedaald. Helaas duurde het te lang eer de Vlaamse Regering drastisch durfde in te grijpen. Dit voorstel had ons ettelijke miljoenen kunnen besparen.”

“De afbouw van steunmaatregelen moet sneller en ingrijpender.” zo stelde Van Volcem toen. Dit wordt vandaag nog maar eens aangetoond door de studie van het Vlaams Energie Agentschap.