Vlaamse Regering steunt Brugs concertgebouw

5 mei

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en het stadsbestuur van Brugge komen elk met een subsidie van 900.000 euro over de brug om het Concertgebouw in Brugge investeringen te laten doen. Deze moeten het Concertgebouw helpen in de toekomst zijn ambities waar te maken. “Ik ben zeer tevreden dat de Vlaamse Regering prioriteit geeft aan dit dossier. Voor cultuurminnend Vlaanderen én Brugge een opsteker.” reageert Van Volcem die onder andere de Brugse belangen verdedigt in het Vlaams parlement.

Na meer dan tien jaar is de infrastructuur van het Concertgebouw aan vernieuwing en renovatie toe. Gezamenlijk investeren minister van Cultuur Sven Gatz en het stadsbestuur daarom 1,8 miljoen euro. Met dat bedrag kan de scène worden hersteld, komt er een luchtbevochtigingssysteem en kunnen onder meer de aansturing van de airco- en verwarmingsinstallatie en de vloerbekleding worden vernieuwd. De Vlaamse regering kent de middelen toe uit het Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eenmalige Investeringsuitgaven (FFEU).

Het Concertgebouw werd geopend in het Culturele Hoofdstadjaar 2002 als een internationaal muziek- en podiumkunstencentrum. Vandaag is het uitgegroeid tot de grootste concertorganisator voor klassieke muziek in Vlaanderen. Het heeft Brugge als historische trekpleister voor toeristen uit de hele wereld een nieuw eigentijds landmark gegeven en plaatst de stad op de kaart als een prominente presentatieplek voor hedendaagse dans.

Sven Gatz: “Ik ben blij dat we als Vlaamse Gemeenschap samen met het stadsbestuur van Brugge het Concertgebouw kunnen verbeteren. Het Concertgebouw is op korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend centrum voor muziek en dans op nationaal en internationaal niveau. De renovatie maakt het mogelijk verdere ambities waar te maken.

Recent nog stelde Minister van Cultuur Sven Gatz voor om het Concertgebouw in Brugge in aanmerking te nemen voor een erkenning als Vlaamse kunstinstelling. De minister hoopt dat de Vlaamse regering nog voor de zomer kan beslissen.