Brugge

Vrachtwagenparking Lodewijk Coiseaukaai klaar voor gebruik

BRUGGE – De vrachtwagenparking aan de Lodewijk Coiseaukaai is klaar voor gebruik. “De nieuwe vrachtwagenparking komt tegemoet aan de vraag van de bewoners in de Dudzeelse Steenweg. Hun tuinzone paalt aan de oude vrachtwagenparking en gaf heel wat hinder. Van zonafname door de hoge geluidswanden tot geluidsoverlast. We verbeteren de leefbaarheid van de buurtbewoners”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. Totale kostprijs bedraagt 750.000 euro.

Vrachtwagenparking

De vrachtwagenparking bestaat uit 16 parkeerplaatsen voor trekkers met oplegger en 6 kortere plaatsen voor trekkers zonder oplegger of kleine busjes. “De in- en uitrit van de parking is gelegen in de Quenastkaai om de geluidsoverlast te beperken voor de omwonenden en meer verkeersveiligheid te garanderen”, zegt de Brugse schepen Van Volcem. Door het schuin plaatsen van de parkeerplaatsen voor trekker met oplegger kunnen 2 rijen parkeerplaatsen gecreëerd worden en blijft er plaats voor 6 kortere parkeerplaatsen voor trekkers of busjes, waardoor de randparking voor auto’s kan ontlast worden.

Geluidswerende wand

De parking wordt aan 2 zijden afgesloten met een geluidswerende wand. Enkel de zijde aan de Binnenweg en de zijde naar de buur, de firma Depré Storage toe blijven open. Dit laatste op vraag van de firma Depré die zelf een doorzichtige afsluiting plaatst. Hiervoor worden de geluidspanelen van de bestaande vrachtwagenparking hergebruikt, met de bedoeling om nieuwe lagere geluidswanden te plaatsen op de randparking. “Op de parking zelf en tussen de geluidswand en het fietspad Lodewijk Coiseaukaai worden groenzones voorzien. De groenzones werden nog niet in detail uitgewerkt, er komen mogelijks 4 bomen binnen de parkeerzone en minstens 3 bomen aan de Lodewijk Coiseaukaai. De aanplant zal worden opgenomen bij een volgende boomverjonging, uitvoering najaar 2021”, verduidelijkt de Brugse schepen Van Volcem.

 Start werken randparking

Vandaag starten de werken om de oude vrachtwagenparking om te vormen tot een autoparking. Die werken gaan gepaard met een kostprijs van circa 150.000 euro. “Het verplaatsen van de vrachtwagenparking is belangrijk voor de omliggende huizen en de leefbaarheid aan de randparking. Zo wordt de torenhoge afsluiting aan het einde van de tuinen van de omwonenden verwijderd.

Door het verplaatsen van de parking kunnen we een nieuwe randparking realiseren. Deze parking in het noorden van de stad is belangrijk voor de scholen, zorginstellingen maar ook voor shoppers die er gratis kunnen parkeren en van daaruit de stad intrekken. Ook voor de mensen die werken in de stad en voor bezoekers zal ze een meerwaarde betekenen. Bovendien kan je daar op de bus stappen richting het centrum”, verduidelijkt schepen Mercedes Van Volcem.

De eindhalte van de centrumshuttle is gelegen aan de randparking. “De parking zal klaar zijn tegen de komende zomervakantie ( juli 2021)”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. De nieuwe randparking zal 122 parkeerplaatsen tellen. “Dit najaar (november) worden op de parking 13 hoogstammige bomen aangeplant en een bomenrij van 12 hoogstammige bomen aan de Lodewijk Coiseaukaai. Er zullen ook 4 plaatsen zijn voor laadpalen”, aldus schepen Van Volcem.

Verwezenlijking beleidsprogramma

Eén van de punten uit ons beleidsprogramma is de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen op randparkings. Na de eerdere realisatie van parking Waggelwater zal ook deze herinrichting de mobiliteit in heel Brugge ten goede komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.