Brugge

Week van het bos van 10 tot 17 oktober

BRUGGE – Als schepen van groen en natuur ben ik fier dat Brugge een groene stad is en vele bossen telt, stelt Van Volcem Mercedes . In totaal telt de stad Brugge 1255 ha bos en natuurreservaat.  Vele van de bossen zijn publiek toegankelijk en enkele zijn in privaat bezit.  Dit betekent dat de stad toch bijna 10 procent bos telt.  

De Brugse bossen en natuur

Brugge telt in totaal 19 kleinere bossen en een groot stadsrandbos:  Het Chartreuzinnenbos en Foreest (52 ha), Tudor (40 ha) en Beisbroek (98 ha) en ook het Provinciaal domein Tillegem (131 ha). “Samen is er dus  nu 321 hectare toegankelijk bos. Dat aantal hectare bos wordt nu met 24 hectare uitgebreid tot 345 hectare. Zo vormt deze boscluster de grootste groene long van onze stad. Zo voorzien we als Stad in een prachtige wandelroute en groene fietsgordel”, besluit schepen Mercedes Van Volcem.

De stad nam ook diverse initiatieven de laatste twee jaar om de bossen uit te breiden meer bepaald het Beisbroekbos wordt 24 ha groter en ook het Veltembos (0,5)wordt uitgebreid deze legislatuur.  Elk jaar planten we ook een geboortebos aan waarbij jonge kinderen een boom kunnen komen planten.  De teller zal in 2022 op 1279,5 ha bos en natuur staan.  Intussen planten we ook hoogstammige bomen en investeren ook in tiny forest en ontharden grijze vlaktes.  In totaal kwamen er in Brugge 15300 bomen bij de laatste twee jaar (bosteller).

Ook de provincie nam initiatief op het Fort van Beieren met 12 ha uit te breiden en ook het Tillegem werd uitgebreid door de provincie met 3,7 hectare.  Het grootste privaat bos is het bos rond de Abdij van Male van 40ha.  Ik hoop deze ooit toegankelijk te krijgen voor het publiek, stelt Van Volcem.  We zullen komend jaar aan tafel zitten en vragen aan de familie op eens te starten met open bos weekend te houden.  Deze zomer stelden ze al open via een pop-up initiatief.

Stadsbos Beisbroek

De stad heeft een groot stadsbos rond het domein Beisbroek, waar ook het natuurcentrum gevestigd is.  Van zondag  10 oktober tot 17 oktober is het overal week van het bos en ook de stad Brugge organiseert een hele week activitieten in ons stadsbos Beisbroek. Trek je laarzen aan, een dikke pull en ga in de natuur tussen de bomen, stelt Van Volcem bevoegd voor natuur in Brugge.

De coronacrisis heeft ons aangetoond hoe belangrijk het is dat elke Bruggeling voldoende openbare natuur in de nabijheid heeft. Daarom zet ik zowel in op nieuwe kleinere parken en natuurgebieden op wandelafstand, als op grotere domeinen waar we heen kunnen om te wandelen, te fietsen en te genieten. 

Bomen en bossen zijn vandaag onze parasols. In tijden van hitte bieden onze bossen verkoeling. Als schepen wil ik alle Bruggelingen  aanmoedigen om samen tijd door te brengen in het bos en de parken”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.  De uitbreiding van het 24 ha bos waar de Stad al sinds 2007 vragende partij voor is, is een mooie opsteker die tussen 2020-2022 wordt gerealiseerd net als de uitbreiding van het Veltembos. De stad kocht ook 27 ha in Male waarvan 7 ha bos.

Als stadsbestuur kunnen we het belang van bijkomende bomen niet genoeg benadrukken. Bomen zorgen niet alleen voor meer groen, ze dragen ook bij aan de strijd tegen de klimaatopwarming en bieden zuivere lucht en bescherming tegen de hitte. Zo dragen we een steentje bij aan een gezonde toekomst voor onze stad en haar inwoners, stelt Van Volcem Mercedes”.

Drie fases uitbreiding Beisbroek

De eerste zone die we inrichten omvat een westelijk deel van 6,7 hectare die we nu aan het inrichten zijn.

In deze zone kunnen we al een deel van het ruiter- en mountainbikepad verplaatsen en wordt een eerste bosuitbreiding gerealiseerd via geboortebos. Het jaar nadien komt 9,57 hectare in inrichting. Daar zal een tijdelijke inrichting gebeuren.

Het sluitstuk volgt in 2023-2024 met de laatste 7,52 hectare. Op dat moment kan het ruiter- en mountainbikepad afgewerkt worden, net als de bufferzone. Vanaf de bufferzone gerealiseerd is, zullen de laatste delen bebost worden en vervolgens worden de heide- en graslandstroken ingericht.”

Picknick

Verspreid over de stedelijke bossen Beisbroek (98ha plus 24 ha), Foreest, Chartreuzinnenbos (21ha) en Tudor (40ha) werden ondertussen verschillende, gezellige picknickplekken ingericht. “Er is ruimte genoeg voor onze inwoners om te ontspannen en te genieten van de Brugse topnatuur”, aldus de Brugse schepen. Er staan ook diverse picknickbanken.

Deze week in Beisbroek

Wat is er in de herfst prachtiger dan het bos. Dikke pakken bladeren vallen. De bosbewoners zijn druk in de weer met een wintervoorraad te sprokkelen. Paddenstoelen en zwammen laten hun vruchtlichamen in alle maten en vormen zien. Steeds iets nieuws te ontdekken voor jong en oud.

Naast een uitgebreid aanbod voor vele klassen die een uitstap maken naar het bos, biedt het Natuurcentrum ook enkele activiteiten aan voor het ruime publiek. Het belooft dit weekend alvast mooi weer te worden.  Reden voor een uitstap in de Brugse bossen.

In Beisbroek kan elke sportieveling terecht, onder meer om er te joggen en te mountainbiken. Evengoed is het ook voor ruiters een ideale omgeving.

  1. Tal van activiteiten tijdens de week van het bos

Zondag 10 oktober: paddenstoelenwandeling

In samenwerking met de mycologische werkgroep vertrekt om 14u een paddenstoelenwandeling.  De plaats van vertrek is aan het kasteel van Beisbroek. Er groeien heel wat unieke soorten in het bos en op de heide. Steeds verassend.  

Woensdag 13 oktober: ravot je rot

Deze activiteit richt zich op kinderen tussen 6 en 12. Via allerlei speelse natuuruitdagingen prikkel je al je natuurzintuigen.  Er is ook een planetenwandeling.

Woensdag 13 oktober: cursus paddenstoelen voor beginners (Natuurpunt) 9u30 tot 16u30.

Een voormiddag theorie en een namiddag praktijk zorgt dat alle deelnemers met een basiskennis over zwammen naar huis keren.  Mensen zijn steeds meer geïnteresseerd in natuur.  Ze plukken ook graag paddestoelen, maar sommige zijn ook giftig. Niet zonder risico, zegt schepen van Natuur Mercedes van Volcem

Zondag 17 oktober: bossnoeptocht

Warm ingeduffeld en met laarsjes aan het bos in met het hele gezin. Onderweg genieten van geuren en smaken. Niet allen van het herfstbos, maar ook van de proevertjes onderweg. Zelf een kruidentheetje maken, badzout mengen, appeltjes proeven,… Een gezellige gezinsactiviteit om van te smullen.

Je kan je voor deze activiteiten inschrijven via https://vrijetijd.brugge.be/buitenbeentjes

  • Tentoonstelling : Natuur van bij ons

Tijdens de week van he bos laten we je ook graag kennis maken met de natuur van bij ons. Dit met een prachtige fototentoonstelling.  Enkele natuurfoto’s fleuren de muren van de kruidentuin in Tudor helemaal op.  De beelden zijn van natuurfotograaf Erwin Derous, recent in pensioen.


Ook in het Natuurcentrum zal er dit najaar een fototentoonstelling te zien zijn met mooie natuurfoto’s van de hand van Erwin Derous.
De tentoonstelling start vanaf 10 oktober en is het ganse najaar te bezichtigen in het Natuurcentrum. 

Je kan sedert enkele maanden ook het Natuurcentrem en de Kruidentuin volgen op instagram.

  • Spelprikkels in de bossen van Beisbroek.

In het domein Beisbroek komen er enkele spelprikkels. Op het voorplein kunnen kinderen op grote afstand communiceren door spreekbuizen of eens kijken door een caleidoscoop. Een grote salamander zal het voorplein opfleuren en de allerkleinste prikkelen om er op te klauteren.

In het bos wordt het wandelspeelpad speciaal uitgewerkt voor jonge wandelaars. Dieren uit het bos zullen er verwerkt worden in speelelementen langs de wandelroute. Zo zal er bijvoorbeeld een spin in hout zijn, waar kinderen dan kunnen op klauteren en spelen. Eens de houten dieren geplaatst worden, zal dat dus een extra beleving zijn voor als je als gezin op pad trekt. De realisatie hiervan zal tijdens de week van het bos gebeuren.

  • Wandelen in Beisbroek

De herfst is de ideale periode om er op uit te trekken. Genietend van de prachtige herfstkleuren kan je een wandeling maken in het domein Beisbroek.  Sedert het voorjaar zijn er ook 5 bewegwijzerde wandeling loosden je doorheen dit prachtige domein met verschillende afstanden voor mensen die korte of lange wandelingen willen doen. De routes zijn mooi aangegeven.

  • Cafetaria in Beisbroek en cafeteria Tillegembos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.