Vlaams Parlement

Belgische huizenmarkt trekt zich niets aan van trend in eurozone

In het derde kwartaal van 2012 waren Belgische huizen 1,8 procent duurder dan het jaar voordien. De Belgische huizenmarkt zit bij de betere leerlingen van de Europese klas. Jaar op jaar stegen de huizenprijzen in België met 1,8 procent. In de eurozone was in het derde kwartaal van 2012 sprake van een daling met 2,5 procent. Dat blijkt uit de huizenbarometer die Eurostat, het Europese bureau voor statistiek, voor de eerste keer verspreidde. De barometer was al een tijdje aan het proefdraaien, maar werd gisteren voor het eerst officieel gepubliceerd. Bekijk hier de cijfers.

Carsten Brzeski, econoom bij grootbank ING, noemt het ‘een heel goede zaak’ om te kunnen vergelijken (lees hiernaast). De barometer komt elk kwartaal tegemoet aan de vraag naar betrouwbare en vergelijkbare informatie over de Europese huizenmarkt. De perikelen in Ierland en Spanje legden de ravage die een oververhitte vastgoedmarkt kan aanrichten op een pijnlijke wijze bloot. In verschillende landen, zoals Spanje, dwong de huizenzeepbel achtereenvolgens de financiële sector en de overheden op de knieën. De graadmeter moet helpen om macro-economische onevenwichten en de risico’s voor de financiële sector sneller op te sporen, zegt Eurostat. Eurostat houdt daarvoor een scorebord bij. Dat laat toe om tijdig aan de alarmbel te trekken als bijvoorbeeld de overheidsschuld ontspoort of de schulden van de gezinnen exploderen. Na de betonnen overmoed van voor de crisis staan voor Spanje de knipperlichten alvast op rood.

De nagelnieuwe huizenindex maakt vooral de crash van de Spaanse huizenmarkt duidelijk. Daar zakten de prijzen in het derde kwartaal liefst met 15,2 procent weg tegenover hetzelfde kwartaal van 2011. In geen enkel ander land maakten de huizenprijzen zo’n duikvlucht op jaarbasis. Ook Nederland en Ierland maakten een opvallend slechte beurt. In Nederland, een van de weinige eurolanden dat zijn AAA-topkredietstatus kon vrijwaren in de crisisjaren, tuimelden de prijzen 8,7 procent omlaag op een jaar tijd. Enkel Spanje en Ierland doen slechter. Kwartaal op kwartaal oogt het plaatje boven de Moerdijk nog beroerder. In geen enkel land van de eurozone daalden de huizen zoveel in waarde als bij onze noorderburen. Tegenover het tweede kwartaal van 2012 was sprake van een terugval met 3,9 procent in de periode tussen juli en september. In Ierland lijkt wel stilaan beterschap in zicht. Jaar op jaar werden woningen bijna 10 procent goedkoper. Maar bemoedigend is dat kwartaal op kwartaal sprake was van een stijging met 1,6 procent. Het is van midden 2007 geleden dat de Ierse vastgoedprijzen nog eens stegen. Sinds de piek in het derde kwartaal van 2007 waren de huizenprijzen onafgebroken in vrije val. In vijf jaar tijd halveerden de woningen in waarde. Zo’n dreun heeft zelfs de Spaanse woningmarkt niet geïncasseerd. Die tuimelde sinds begin 2008 met bijna 30 procent naar beneden. Eens te meer legden de huizenprijzen de verschillen in de eurozone bloot. Aan de andere kant van het spectrum staat bijvoorbeeld het Baltische Estland. De Esten betaalden in het derde kwartaal 8,4 procent meer voor hun woonst dan een jaar tevoren. Ook in Duitsland doet de vastgoedmarkt het goed, al zijn de meest recente cijfers die van het eerste kwartaal van 2012. Toch is de trend de laatste jaren duidelijk stijgende. Sommige waarnemers maken zelfs al gewag van een huizenzeepbel of ‘Immobilienblase’, zoals dat mooi heet. ING-econoom Brzeski ziet het zover niet komen en spreekt van een inhaalbeweging. De prijzen stijgen dan wel pittig, hij merkt op dat de Duitsers lang geen baksteen in de maag hebben zoals de Belgen. Over het hele land heeft slechts 1 op 2 gezinnen een eigen huis. Bovendien is er voorlopig geen sterke stijging van de hypothecaire kredieten, zoals je in andere landen wel zag.

Bron: De Tijd en Eurostat