Wonen

Brugge nog lang niet volgebouwd

Hoewel bouwgrond in Brugge schaars en duur is, is er nog voldoende onbebouwde grond om aan de woonbehoeften te voldoen. Het kabinet van minister Philippe Muyters (N-VA) actualiseerde de laatste weken het register van onbebouwde percelen. Daaruit blijkt dat Brugge nog 2.394 onbebouwde percelen telt, het hoogste aantal in de provincie. De prijzen voor die kavels lopen nogal uiteen.

In totaal zijn er in Vlaanderen nog 247.553 bouwgronden beschikbaar. Dat zijn alle bouwgronden die vandaag nog braak liggen, woonuitbreidingsgebieden niet inbegrepen. De cijfers zijn de meest precieze die op dit moment beschikbaar zijn. Brugge telt in onze provincie de meeste onbebouwde kavels. Er is dus best nog ruimte voor extra woningen. “Dat klopt”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Mercedes Van Volcem (Open Vld). “Maar van die percelen liggen er meer dan 1.800 niet aan een openbare weg. Dat betekent dat er dus nog infrastructuur nodig is om die gronden te laten vrijkomen. Slechts 370 gronden liggen wel langs een uitgeruste weg. 587 percelen liggen in goedgekeurde verkavelingen en kunnen dus binnenkort aangesneden worden.” Veel Brugse bouwgronden zijn in handen van particulieren die vaak hun perceel voor hun kinderen laten liggen. “Wij heffen een taks op onbebouwde percelen, maar daar zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Families die een stukje grond voorbehouden voor hun kinderen moeten die taks niet betalen”, kadert Van Volcem.

Oude bedrijfssites

Op de vrijliggende bouwpercelen rekent de schepen op een totaal van 4.000 extra woningen. “Maar er zijn nog uitdagingen genoeg. Zo zetten we ook in op het herbestemmen van oude bedrijfssites die ingekleurd staan als woongebied. Er staan nu 2.700 nieuwe woningen op stapel en er zijn 474 sociale woningen vergund.” De stad heeft zelf bijna geen gronden meer in eigendom. Het laatste lapje grond van de stad bevindt zich in Lissewege, waar Zeewege ontwikkeld wordt. Daar komen 130 nieuwe woningen. “We proberen het aanbod net iets hoger te brengen dan de vraag. Overaanbod is ook niet goed, want dat zou tot prijsdaling leiden. Zeventig procent van de mensen zijn eigenaar en willen niet dat de waarde van hun woning daalt”, besluit Van Volcem. Nog volgens de cijfers zou een lap bouwgrond in Brugge 168 euro per vierkante meter kosten. Maar het werkelijke cijfer zou ongeveer 250 euro zijn.

Jabbeke het goedkoopst

Jabbeke zou dan weer de goedkoopste gemeente zijn in het Brugse. Maar de realiteit is volgens burgemeester Daniël Vanhessche anders. “Ik zou niet weten waar je in Jabbeke voor 110 euro per vierkante meter een stuk bouwgrond kan kopen. Dat vindt je alleen in de Westhoek. We zijn eerder een dure gemeente voor bouwgrond. Hoe dichter bij Brugge, hoe duurder het wordt. In Varsenare betaal je al vlug 300 euro per vierkante meter. Het klopt wel dat er nog heel wat loten beschikbaar zijn, maar die komen niet op de markt. Mensen houden ze voor hun kinderen of kleinkinderen. Er zijn misschien een 25-tal bouwgronden te koop”, zegt Daniël Vanhessche. Knokke-Heist blijft zoals verwacht de duurste gemeente, met een gemiddelde kostprijs van zo maar eventjes 883 euro per vierkante meter.

Bron: Het Laatste Nieuws