Brugge

Coronaterrassen mogen blijven staan in Brugge: “Horeca kans bieden om bezoekers op veilige en comfortabele manier te ontvangen”

BRUGGE – Brugge biedt horecazaken met gevelterrassen de mogelijkheid om het toegestane tijdelijke coronaterras toe te voegen aan het permanente terras tijdens de wintermaanden. Daarnaast krijgt de horeca gelegen in een beschermd stadsgezicht uitzonderlijk de toestemming om de vaste constructie te laten staan in de periode tussen de kerst- en paasvakantie. “De grotere terrassen zorgen ervoor dat de Brugse horeca-uitbaters hun bezoekers op een comfortabele en veilige manier kunnen ontvangen”, zegt schepen van Openbaar Domein, Mercedes Van Volcem.

De ‘coronaterrassen’ zijn de voorbije twee jaar een vertrouwd zicht geworden in heel wat steden en gemeenten. In Brugge is dat niet anders. Horeca-uitbaters in de Breydelstad kregen toestemming om hun terras tijdelijk te vergroten of langer te laten staan en ook deze winter zal dat het geval zijn. Het college van burgemeester en schepenen besliste maandagochtend om aan horecazaken met gevelterrassen de mogelijkheid te bieden om het toegestane tijdelijke coronaterras toe te voegen aan het permanente terras. De betreffende horecazaken ontvangen eerstdaags een brief met de vraag om hun voorkeur te laten weten. Wie het terras in de breedte uitbreidde, zal opnieuw de toelating van de buur moeten vragen

Veilig en comfortabel bezoekers ontvangen

Daarnaast verleent het stadsbestuur – net zoals vorig jaar – uitzonderlijk de toelating aan de horeca gelegen in een beschermd stadsgezicht om de vaste constructie te laten staan in de periode tussen de kerst- en de paasvakantie. In normale omstandigheden moeten horecazaken die liggen in een beschermd stadsgezicht hun vaste constructie afbreken en verwijderen. Nu mogen ze ook tijdens de wintermaanden blijven staan. “Omwille van de huidige coronamaatregelen zijn de uitbatingsmogelijkheden opnieuw beperkt. Net zoals vorig jaar verlenen we daarom uitzonderlijk de toelating aan de horeca gelegen in een beschermd stadsgezicht om de vaste constructie te laten staan”, zegt Van Volcem. “Deze maatregel bespaart de betrokken uitbaters de kosten voor afbreken, stapelen en opbouwen. Bovendien zorgen de grotere terrassen ervoor dat de Brugse horeca-uitbaters hun bezoekers op een comfortabele en veilige manier kunnen ontvangen.” 

Jozef Suvéestraat

Vorig jaar werd de Jozef Suvéestraat tijdelijk verkeersvrij gemaakt om de plaatselijke horeca de mogelijkheid te bieden om hun terras uit te breiden naar aanleiding van de coronamaatregelen. Het stadsbestuur liet een bevraging uitvoeren in de Jozef Suvéestraat voor het permanent verkeersvrij maken van de straat. Schepen Van Volcem: “Deze bevraging werd quasi unaniem positief beantwoord. Daardoor wordt het gedeelte van de Jozef Suvéestraat tussen de Waalsestraat en Park permanent verkeersvrij en kunnen de coronaterrassen als permanent toegestaan worden.”

Vanaf 1 januari 2022 is de gangbare terrastaks ook van toepassing op het toegevoegde coronaterras.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.