Brugge

Mini-pitch en bunkerschilderingen fleuren het Kustpark Knapen op

BRUGGE – 21 september is de officiële opening van een nieuwe mini-pitch in het Kustpark Knapen. Club Brugge Foundation kreeg deze minipitch na het winnen van de ‘More than Football’-award, en schonk deze aan Stad Brugge. Naast de mini-pitch worden ook verschillende schilderingen op de oude militaire bunkers onthuld. VZW De Batterie liet deze beschilderen door 17 jongeren uit de buurt. De mini-pitch en bunkerschilderingen zijn de eerste veranderingen in het Kustpark Knapen, maar zeker niet de laatste. We kochten dit park aan om de inwoners van Zeebrugge een plaats te geven waar recreatie, groen en rust samengaan en zijn hier volop mee bezig.

Park Knapen

Stad Brugge kocht de site Knapen om er een kustpark en een groene verbinding tussen de Stationswijk en de Strandwijk van te maken. Met dit gebied van 8 hectare groot realiseren we een nieuw en mooi park voor Zeebrugge. Het is de ambitie van Stad Brugge om Zeebrugge een plaats te maken waar men graag leeft, woont en op bezoek gaat. Als Schepen van Openbaar Domein is het voor mij belangrijk deze ambitie te verwezenlijken door veel groen in de stad te brengen, wat we met Park Knapen zeker doen.

Mini-pitch

De nieuwe mini-pitch in het Kustpark Knapen is een schenking van Club Brugge Foundation aan Stad Brugge. Verschillende inspraakmomenten maakten duidelijk dat het Kustpark Knapen de ideale locatie is om deze mini-pitch te plaatsen. Vooral omdat het project Knapen de inwoners van Zeebrugge centraal zet past dit bij de sociale component van de award.

Voor het plaatsen van de pitch, moesten we eerst een aantal zaken aanpassen. Aangezien de bestaande verharding van het oude militaire terrein niet meer zo stabiel was, werd er een nieuw betonplateau geplaatst. Het is de bedoeling om het park Knapen zo veel mogelijk te ontharden, dus besloten we dit betonplateau aan te leggen binnen de verharding die reeds in het park aanwezig is. Aannemer Verkinderen voerde dit uit in juni 2022 en in de loop van de zomer plaatste de firma MUSCO het frame voor de mini-pitch.

We kozen ervoor de minipitch tussen de bestaande luifels en bunkers te plaatsen, restanten van de legerbasis die tot 2008 in gebruik was. Daarnaast wordt de mini-pitch verlicht door een verlichtingspaal en is er toegang via 3 toegangspoortjes. Bij de definitieve parklaanleg komt ook een fietsenstalling naast de mini-pitch te zetten.

In het Brugse openbaar domein proberen we zo veel als mogelijk in te zetten op recreatie. Een aantal weken geleden lieten we aan de Kolenkaai nieuwe skatetoestellen plaatsen. Nu is er voor jongeren ook deze mini-pitch in het Kustpark Knapen. Daarnaast hebben we nog heel wat andere plannen voor de Knapensite.

Het eerstvolgende op de planning voor het park Knapen is het weghalen van de overtollige verharding en het opbreken van de bestaande gebouwen.

minipitch Club Brugge Schepen Openbaar Domein Knapen Zeebrugge

Bunkerschilderingen

De mini-pitch is geplaatst net naast de bestaande luifels en bunkers. We zetten bij deze site niet alleen in op recreatie, maar ook op het behoud van de historiek van de plaats. Stad Brugge organiseerde daarom een participatief kunstproject met VZW De Batterie, een organisatie die mensen van alle leeftijden en leefwerelden de kans geeft om via kunst hun stem te vinden.

In augustus fleurden 17 jonge kunstenaars uit de buurt de vijf bunkers op. Ze hielden hierbij in het achterhoofd de geschiedenis van de plaats: de oude militaire site. De jongeren dachten na over wat het woord ‘bunker’ en de daar bijhorende woorden ‘verdediging’ en ‘bescherming’ voor hen betekenen. Hieruit ontstonden allerlei verschillende en unieke kunstwerken.

bunkerschilderingen knapen Schepen Openbaar Domein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.