Brugge

Nieuw Stadspark voor Assebroek

BRUGGE/ASSEBROEK – Wie binnenkort in de omgeving van de Nijverheidsstraat, Blekerijstraat en het sportcentrum Julien Saelens de buitenlucht opzoekt zal zeker zijn gading vinden. Het bestaande plein en de groenzone aan de nieuwe wooninbreiding in de Maaike Kerrebroeckstraat krijgt een nieuw parkontwerp. “Als schepen van Openbaar Domein probeer ik zoveel mogelijk het grijze en harde in te ruilen voor kleur en waterdoorlatende materialen”, aldus schepen van Openbaar Domein, Mercedes Van Volcem. Brugge zal 312.000 euro investeren in het project.

De bewoners vragen meer groen, bloeiende planten en bomen. Dat bleek alvast uit de inspraak over het project. “Dat is iets wat ik als schepen alleen maar kan toejuichen. Naast de bestaande speelzone neemt de stad de nabijgelegen groenzone onder handen. We transformeren de groene weide tot een nieuw, aantrekkelijk openbaar park in Assebroek”, klinkt het bij Van Volcem.

Als alles volgens plan verloopt starten de werken dit najaar. Concreet wordt er tijdens de heraanleg een assortiment aan vaste beplanting voorzien, waardoor een kleurrijk decor ontstaat. De 3 bestaande bomen worden vervangen door vijf grote exemplaren. “Op het pleintje creëren we zitgelegenheid met stadsbanken en picknickbanken. Over het plein loopt er een wandel- en fietspad. Daar plaatsen we de zitbanken, zo creëren we een centraal gelegen ontmoetingsplaats voor de buurt”; aldus de schepen.

Openbaar park in Assebroek

Naast de heraanleg van het pleintje wordt een nieuwe openbare groenzone aangelegd. Spel en ontspanning worden er gecombineerd. “Een park is voor elke inwoner en alle leeftijden”, stelt Van Volcem. “Deze nieuwe groene oase zal door veel mensen worden gegeerd.”

Wandelpad

Doorheen de groenzone wordt een wandelpad met een breedte van 1,5 meter voorzien. “Het wandelpad in verharding met een gele dolomietkleur, zoals de Brugse Vesten, zal lopen over een traject van 200 meter. Het pad kan bereikt worden vanuit de Maaike Kerrebroeckstraat, Kathelijne Idestraat en Arnoldine Van den Radestraat. We voorzien ook signalisatie waarbij fietsers en bromfietsers worden geweerd”, aldus de Brugse schepen.

Op ontdekking

Enkele spel- en speelelementen werden in het ontwerp opgenomen. “Die worden her en der verspreid zodat de kinderen geprikkeld worden om op verkenning te gaan. Daarnaast houden we een groot stuk graszone over die kan dienen voor balspelen”, verduidelijkt de Brugse schepen Van Volcem. Langs het wandelpad worden enkele zit- en picknickbanken voorzien. “Bezoekers van het terrein zullen heerlijk verpozen op het domein”, zegt schepen van Openbaar Domein Van Volcem. “Het oog wil ook wat… Met een graszone, kleurrijke planten en de aanplant van 41 bomen zal de groenzone kleuren als nooit tevoren. We voorzien voorjaarsbloeiers ( Blauwe Anemoon, Sneeuwroem, Krokus en Sneeuwklokje) waardoor er in de omgeving van de zitmuurtjes een bloementapijt zal ontstaat. Met heesters en struiken bakenen we de groenzone af. Om de groei van de bomen en planten te stimuleren wordt zowel het pleintje als de groenzone van teelaarde voorzien”, verduidelijkt de Brugse schepen Van Volcem.

Verlichting

Stad Brugge bekijkt momenteel de piste om de groenzone van openbare verlichting te voorzien. “We vroegen een studie op bij Fluvius om de bestaande verlichting door te trekken. Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van omwonenden naar meer verlichting. Het zou de veiligheid en de sociale controle versterken”, zegt schepen Van Volcem. Tijdens de huidige legislatuur levert de stad inspanningen om bestaande parken te verbeteren en te vernieuwen alsook om nieuwe parken aan te leggen. (Bleekweide Stuurhuus, Minnewaterpark en Koning Albert-park) en in de deelgemeenten (De Lijn, Sint-Pieterplas en Veltempark, uitbreiding van 24 hectare in Veltembos, Katelijnepark). “Parken zijn de tuinen van de mensen want niet iedereen heeft een tuin. Het zijn ook sociale ontmoetingsplaatsen waar je kan uitblazen en bijpraten”, aldus de Brugse schepen Van Volcem. Het zijn plaatsen waar je kan verpozen en genieten. Het groen en de parken zijn buffers tegen wateroverlast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.