Brugge

Pleintjesplan in uitvoering: Kraanplein wordt trekpleister voor een gezellig uitje

“Met de heraanleg geven we een ‘vergeten hoekje’ in onze stad terug een volwaardige uitstraling”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

BRUGGE – Het Kraanplein is afgewerkt en het resultaat mag gezien worden. De werken die 2,5 maand geleden startten zijn afgewerkt.  Drie groene eilandjes, een mooie zitbank, een boombank, een drinkfontein en prachtige kasseien zetten het Brugs plein in alle glorie, zeker als straks ook de oude vuurmolen opengaat en de terrasjes op het plein vollopen met levensgenieters.  “Door te investeren in pleinen vernieuwen we de stad, maken we het leuker, gezelliger en leefbaarder en investeren we zo ook in een aantrekkelijke winkelstad”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Vroeger

Het  plein gaf een troosteloze grijze indruk. “Het was eigenlijk geen plein en het was allerminst gezellig. Een wirwar aan auto’s, een leeg gebouw, een lelijk toilet dat het pleintje domineerde en enkel grijze stenen. De oude vuurmolen (the place to be voor wie twintig jaar geleden veel uit ging) stond er heel bouwvallig en leeg bij”, aldus de Brugse schepen Van Volcem.

Nieuw plein

Op 22 februari werden de eerste voorbereidende werken door de openbare nutsmaatschappijen uitgevoerd. Daarna volgde de heraanleg van het wegdek. Het plein en de rijweg werden volledig in mozaïekkeien aangelegd. “Met de heraanleg geven we een ‘vergeten hoekje’ in onze stad terug een volwaardige uitstraling. Het plein is nu stukken gezelliger en aantrekkelijker om te vertoeven. We maken er opnieuw een knusse en aantrekkelijke plaats van om samen te komen”, zegt schepen van Openbare Werken Mercedes Van Volcem.

Groen

Het Kraanplein hunkerde al een tijdje naar meer kleur. “Door een groenzone te creëren met siergrassen, vaste planten, bloembollen en meerstammige bomen geven we het Kraanplein een frisse, groene sprankel. De sierkersen worden dé eyecatchers. Die werden geplant in de vaste grond”, verduidelijkt schepen Van Volcem. “De groenzone krijgt het gezelschap van een typische Brugse zitbank met zwanenhals. Die biedt een aangenaam zicht op het groen pleintje en geeft de kans om gezellig een babbeltje te slaan. Rond de nieuw aangeplante Japanse esdoorn komt nog een boombank. Er werd ook een drinkwaterfontein geplaatst”, klinkt het nog bij schepen van Groen Mercedes Van Volcem.  

Pleintjesplan

In het beleidsprogramma werden enkele actiepunten opgenomen om van Brugge een levendige stad te maken. “Met een pleintjesplan willen we vrijetijdszones en terrassen optimaal benutten en inkleden. Ook dit jaar werd het pleintjesplan bovenaan de agenda geplaatst. Zo vernieuwden we al vier pleinen in de buurt van het theater: het prijswinnende ontwerp voor het Sint-Jansplein dat werd vergroend, de Mallebergplaats die een zeer populair pleintje is geworden, het  Jan Van Eyckplein ligt er levendig en prachtig bij met nieuwe bomen in potten en banken (die ook vandaag worden gezet) en het Kraanplein”, zegt schepen Van Volcem.  “Ook het Zilverpand kreeg al een make- over met meer groen, bloembakken en zes bloemtorens die straks worden geplaatst en het verwijderen van een waterbak waardoor het terras dubbel zo groot is en het plein echt leeft.”

“Een sterke winkelstad telt leuke winkelstraten met een afwisselend aanbod maar de beleving zit hem bij de pleinen. Daarom pakken we pleinen aan omdat ze de rustpunten zijn in de winkelstraten waar mensen kunnen genieten. Daarom vernieuwen we de pleinen en brengen we er gezelligheid in”, klinkt het nog bij Van Volcem.

Genieten van terrasjes op het vernieuwde plein

Het einde van de werken sluit mooi aan met de opening van de terrassen. ”De omliggende horecazaken kunnen hun stoelen en tafels terug uitstallen op een volledig vernieuwd plein. Het wordt er absoluut genieten. Ik ben zeer verheugd dat de omliggende horecazaken hun klanten terug kunnen verwelkomen”, zegt de Brugse schepen Van Volcem.

Kostprijs

De heraanleg kostte 150.000 euro en werd tijdig gestart en afgewerkt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.