Tag Archives: speelplein

Speelplein Koningin Astridpark officieel geopend

29 okt

BRUGGE- Vandaag wordt het nieuwe speelplein Koningin Astridpark officieel geopend. Het speelplein is sinds juli 2020 afgewerkt, maar kreeg door corona nog geen officiële opening. “Het nieuwe speelplein en de heraangelegde omgeving zijn een grote meerwaarde voor het prachtige Koning Astridpark”, aldus schepen van Openbaar Domein en Groen Mercedes Van Volcem. “Het speelplein is een echt succes en wordt echt veel gebruikt.  Het is het grootste speelplein in de binnenstad om de hoek waar ik woon.  Niets is leuker dan te zien dat investeren in speelpleinen ook vele kinderen gelukkig maken en ouders er leuk kunnen verpozen op een picknickbank.  Speelpleinen die goed zichtbaar zijn vanop de openbare weg worden het meest gebruikt”, stelt Van Volcem.  “Er is daar veel sociale controle.  Kinderen zien spelen nodigt ook uit om er zelf te gaan als kind, ouder en grootouder.  Recent kwam er ook een pop up kraampje bij zodat mensen ook iets kunnen nuttigen.  Het komende jaar gaan we ook investeren in een openbaar toilet in de Magdalenakerk. Dat laatste werd reeds besproken en beslist in het college”.

Het speelterrein in het Koningin Astridpark was dringend aan vernieuwing toe. “Zowel de bestaande speeltoestellen als de omgevingsaanleg voldeden niet meer aan de veiligheidsvoorschriften”, reageert schepen van Openbaar Domein en Groen Mercedes Van Volcem.

Het speelterrein in het Koningin Astridpark is één van de grootste speelpleinen van de binnenstad. “Niet alleen omwonende kinderen, ook kinderen van scholen en van toeristen komen er dagelijks spelen”, vertelt schepen Van Volcem, “Het ontwerp kreeg daarom een bovenlokale aanpak, om ook kinderen van de deelgemeenten of andere gemeenten aan te trekken.”

Twee zandzones met cirkelvormige rand

De nieuwe speelruimte is sober opgebouwd en brengt meer structuur aan de ruimte. De cirkelvormige ring, die de contouren van het speelplein mee vorm geeft, is een leuke spelprikkel en zitelement. “Dat komt het sociaal contact tussen de verschillende gebruikers zeker ten goede”, aldus Van Volcem.

De ruimte voor de plaatsing van de speeltoestellen bestaat uit twee zandzones:

  • een cirkelvormige zandzone van 53 m² met daarin een korfschommel;
  • een grote ellipsvormige zone van 561 m², waarin speeltoestellen geplaatst zijn voor kinderen van alle leeftijden;

In de grote zandzone staan speeltoestellen voor kinderen van alle leeftijden met een specifieke zone voor de -6 jarigen vlakbij de picknicktafels. “De speeltuin refereert naar de levendige Brugse binnenstad”, zo legt Van Volcem uit. “De torens van de eeuwenoude hoge herenhuizen vindt men terug in het grote torentoestel en het zandtoestel. Het theaterplatform verwijst dan weer naar de talrijke opvoeringen in de binnenstad.”

Aanpak omliggende omgeving

Niet alleen de speelruimte steekt in een nieuw jasje. Ook de paden rond de speelzone zijn heraangelegd. “Voordien waren die in dolomiet, maar ze werden vervangen door kasseien. Met het oog op de toegankelijkheid voor kinderwagens, rolstoelgebruikers en grootouders zijn deze bovenaan vlak”, legt de schepen uit.

Tegelijkertijd werd aan de kant van de Schaarstraat het trottoir smaller gemaakt zodat er een mooie metalen afsluiting kan staan. “Dit ter vervanging van de houten kastanje afsluiting, zodat de wortels van de bestaande bomen zoveel als mogelijk gespaard worden”, aldus de Brugse schepen voor Openbaar Domein. “Het voetpad werd op deze plaats een dienstweg. Ter hoogte van de monumentale plataan werd het voetpad zelfs onderbroken om de plataan de nodige wortelruimte te kunnen geven. Zowel de plataan als alle bestaande bomen ter hoogte van het speelplein zijn zéér waardevol gezien hun leeftijd en historisch karakter. Daar werden ook lage struikgewassen voorzien”, aldus de schepen.

In de Minderbroedersstraat werd ter hoogte van het park het bestaande voetpad dan weer vervangen door een breder voetpad in kasseiverharding. “Op die plaats staan nu fietsenstallingen, dit voetpad vormt een extra toegangsweg voor rolstoelgebruikers tot het speelplein”, besluit Van Volcem.

Kostprijs

De kostprijs voor de inrichting van het terrein met zwevende ring : 389.353,29 euro incl. btw
De kostprijs voor de speeltoestellen : 126.197,58 euro incl. btw

Ontwerp

In eigen beheer, tuinontwerper : Tim Verhofstadt, Openbaar Domein Stad Brugge

Aannemer / Omgevingsaanleg

BVBA Vermandele

Speeltoestellen

Eibe benelux BV

Onderhoud

In eigen beheer.

Iedereen enthousiast: ‘Het vernieuwde Paalbos wordt een succes’

15 sep

BRUGGE/ASSEBROEK – Het Paalbos aan de straat Ter Lo in Assebroek is toe aan vernieuwing. “Inspraak van onze bewoners in de plannen voor het vernieuwde Paalbos zijn van groots belang. De dienst Openbaar Domein maakt er dan ook een prioriteit van. Al die meningen en de nodige vernieuwingen werden samen in een plan gebracht. De respons is unaniem enthousiast. Een pluim op onze dienst haar hoed”, aldus schepen van Openbaar Domein, Mercedes Van Volcem.
Zowat alle speeltoestellen vertonen gebreken aan het Paalbos. Ook de houten rand van de bestaande zandbak bijvoorbeeld is rot. “Het speelpleintje is dus toe aan een volledige herinrichting. We deden een online bevraging in oktober vorig jaar. Een klein jaar later mogen we zeggen dat we het voorontwerp met succes ter plaatse konden terugkoppelen”, aldus Van Volcem, onder haar bevoegdheid wordt binnenkort het speelplein in Paalbos heringericht.

9 nieuwe speeltoestellen

De speelruimte wordt met uitzondering van de kruipbuis in de bestaande heuvel volledig vernieuwd. De bestaande zandbak wordt verwijderd en vervangen door een speelzone met houtmulch als valdempende ondergrond. Daardoor zal de nieuwe ondergrond perfect overgaan in de bestaande ondergrond van het omliggende bosje. “We mikken daarbij op een natuurlijke aanleg in een natuurlijke omgeving. De nieuwe speeltoestellen zijn hoofdzakelijk gemaakt uit hout waardoor de constructies heel goed passen in de bosrijke omgeving”, duidt de schepen.

Er worden in totaal wel 9 speeltoestellen geplaatst waaronder 4 speeltoestellen die inspelen op het gebruik door kinderen met een beperking. “Die ‘speciale’ vier speeltoestellen zullen wel door iedereen gebruikt kunnen worden: een glijbaan die op de bestaande heuvel komt, een draaimolen, een korfschommel en een peuterschommel”, zegt de schepen trots.

Speelparadijs

De nieuwe picknicktafels die het ontwerp vervoegen, zijn ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Er wordt ook nog 1 extra zitbank geplaatst met rugleuning en een papierkorf. “De overige speeltoestellen die geplaatst worden: een dubbele schommel, een veertje, een dubbele wip, een evenwichtsparcours en een houten klimtoren maken van het vernieuwd Paalbos een speelparadijs”, klinkt het bij Van Volcem.

Aan de contouren van de nieuwe speelruimte worden 11 palen van 3 meter hoogte in slingervorm geplaatst zodat er een natuurlijke en een speelse begrenzing komt van de speelruimte. “De aanwezigheid van het speelplein met kinderen wordt vergroot op die manier ten opzichte van de fietsers die passeren. Zo wordt de zitplaats een geborgen omgeving”, sluit Van Volcem af.

Zwankendamme krijgt topuitvoering speelplein

13 sep

BRUGGE – Het speelplein aan de Gaarlemstraat en Doornweg wordt vernieuwd. En dat zal de buurt geweten hebben. “Met de stad Brugge investeren we in ontmoetingsplaatsen waar alle generaties elkaar kunnen vinden. En het speelpleintje in Zwankendamme krijgt echt een topuitvoering: sociale zuurstof voor de volledige buurt”, klinkt het bij schepen van Openbaar Domein en Financiën Mercedes Van Volcem. Om en bij de 235.000 euro investeert de stad in het speelpleintje, waarvan de werken vandaag zullen starten, uitvoeringstermijn 90 werkdagen.

Wie zich wil uitleven in Zwankendamme zal het speelpleintje – of zeg gerust speelplein- aan de Gaarlemstraat en Doornweg snel weten liggen of terug weten vinden. “We zijn in onze nopjes dat we met zo’n topuitvoering kunnen uitpakken voor de deelgemeente”, aldus een enthousiaste Van Volcem.  

Buitensport

Wie in de buitenlucht wil sport zal zeker zijn gading vinden op het toekomstige speelterrein: op de bestaande asfaltvlakte wordt een basketbalring voorzien, daarnaast zal er een klein skatepark  geplaatst worden. De plaatselijke voetballiefhebbers kunnen rekenen op een pannavoetbalarena, een afgesloten open lucht voetbalruimte. De sportruimte maakt de ideale gelegenheid om ook een ‘hangplek’ in te richten voor jongeren.

Petanque

Voor de iets jongere generatie worden twee speeleilanden aangelegd met als uitblinkers: een piramidenet en korfschommel. Ook een speeltoestel met glijbaan ontbreekt niet in het plan. De speelterreinen zullen op een natuurlijke wijze met bomen afgebakend worden.

“Niet alleen lokale jongeren en kinderen krijgen er allerlei speeltuigen en speelmogelijkheden, maar ook de lokale petanquevereniging mag zich in de handen wrijven. Naar aanleiding van een vraag van uit de vereniging werd het petanqueterrein uitgebreid naar 10 in plaats van de vroegere 7 banen. Bij heraanleg van die publieke ruimte is het belangrijk om betrokkenen te integreren in het ontwerpproces, zodat ook zij kunnen mee bepalen. Dat is ook bij het ontwerp voor Zwankendamme gebeurd”, stelt Van Volcem sterk.


Met zorg voor de bestaande populieren wordt het pad vanaf de Doornweg aangelegd om de wortels van de bomen niet te beschadigen. Het toegangspad vanaf de Gaarlemstraat sluit aan op het pad naar het parochiaal centrum.

Er wordt ook geanticipeerd om hevigere regenbuien op te vangen. Aan de verharde oppervlaktes wordt een wadi geïntegreerd. Het filtersysteem zal water bufferen en afleiden naar de riolering. Die strook wordt omringd door oeverplanten die het water kunnen helpen verteren. Het schoolgebouw zal door groene aanplanting afgeschermd worden van het pleintje en ook aan het polyvalent zaaltje zorgt de natuur voor afscherming. Onder de populieren die nu al in het parkje staan, zullen bloembollen de schaduw opleuken. Het terrein krijgt er ook nog eens 3 hoge bomen bij. “Groen, speelruimte, sociale ontmoetingsruimte: dat vat de nieuwe aanpak van het speelplein samen. Ik hoop dan ook vurig dat de hernieuwde ruimte de buurt deugd mag doen”, sluit de schepen af.

Zwankendamme krijgt topuitvoering speelplein

9 dec

BRUGGE – Het speelplein aan de Gaarlemstraat en Doornweg wordt vernieuwd. En dat zal de buurt geweten hebben. “Met de stad Brugge investeren we in ontmoetingsplaatsen waar alle generaties elkaar kunnen vinden. En het speelpleintje in Zwankendamme krijgt echt een topuitvoering: sociale zuurstof voor de volledige buurt”, klinkt het bij schepen van Openbaar Domein en Financiën Mercedes Van Volcem. Om en bij de 235.000 euro investeert de stad in het speelpleintje.

Wie zich wil uitleven in Zwankendamme zal het speelpleintje – of zeg gerust speelplein- aan de Gaarlemstraat en Doornweg snel weten liggen of terug weten vinden. “We zijn in onze nopjes dat we met zo’n topuitvoering kunnen uitpakken voor de deelgemeente”, aldus een enthousiaste Van Volcem.  

Buitensport

Wie in de buitenlucht wil sport zal zeker zijn gading vinden op het toekomstige speelterrein: op de bestaande asfaltvlakte wordt een basketbalring voorzien, daarnaast zal er een klein skatepark  geplaatst worden. De plaatselijke voetballiefhebbers kunnen rekenen op een pannavoetbalarena, een afgesloten open lucht voetbalruimte. De sportruimte maakt de ideale gelegenheid om ook een ‘hangplek’ in te richten voor jongeren.

Petanque

Voor de iets jongere generatie worden speeltoestellen voorzien. Zo worden er  twee speeleilanden aangelegd met als uitblinkers: een piramidenet en korfschommel. Ook een speeltoestel met glijbaan ontbreekt niet in het plan.

“Niet alleen lokale jongeren en kinderen krijgen er allerlei speeltuigen en speelmogelijkheden, maar ook de lokale petanquevereniging mag zich in de handen wrijven. Naar aanleiding van een vraag van uit de vereniging werd het petanqueterrein uitgebreid naar 10 in plaats van de vroegere 7 banen. Bij heraanleg van die publieke ruimte is het belangrijk om betrokkenen te integreren in het ontwerpproces, zodat ook zij kunnen mee bepalen. Dat is ook bij het ontwerp voor Zwankendamme gebeurd”, stelt Van Volcem sterk.


Het pad wordt vanaf de Doornweg aangelegd om de wortels van de bomen niet te beschadigen. Het toegangspad vanaf de Gaarlemstraat sluit aan op het pad naar het parochiaal centrum.

Er wordt ook geanticipeerd om hevigere regenbuien op te vangen. Aan de verharde oppervlaktes wordt een wadi geïntegreerd. Het filtersysteem zal water bufferen en afleiden naar de riolering. Die strook wordt omringd door oeverplanten die het water kunnen helpen verteren. Het schoolgebouw zal door groene aanplanting afgeschermd worden van het pleintje en ook aan het polyvalent zaaltje zorgt de natuur voor afscherming. Met bloembollen wordt het terrein alvast kleurrijker. “Groen, speelruimte, sociale ontmoetingsruimte: dat vat de nieuwe aanpak van het speelplein samen. Ik hoop dan ook vurig dat de hernieuwde ruimte de buurt deugd mag doen”, sluit de schepen af.