Banken moeten minder streng zijn bij lening voor starters

19 feb

Uit een rapport van de Nationale Bank blijkt de vastgoedmarkt niet structureel overgewaardeerd. Dat in tegenstelling tot voorgaande jaren.  “Een goede zaak. Een extra troef om banken aan te sporen om starters beter te helpen een woning te verwerven. Dat blijkt steeds moeilijker. Een eigen woning is de beste dam tegen armoede.” reageert Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld).  “Nu moeten starters minstens 20 procent eigen middelen inbrengen en tegelijk moeten ze op steeds kortere termijn lenen. De Belgische woningmarkt is een kwalitatieve markt, nieuwbouwwoningen voldoen aan de strengste eisen, wat de intrinsieke waarde van de woningen verhoogt.  Als je dat vergelijkt met het buitenland dan weet je het verschil wel. Dat betekent dat de banken aan starters meer mogelijkheden moeten geven.”

“BNP Paribas Fortis gaf reeds cijfers vrij van 2014. Zeven op de tien mensen die vorig jaar bij die bank een lening afsloten, kozen voor een looptijd van minder dan 20 jaar. De gemiddelde looptijd bedroeg 223 maanden, of 11 maanden minder dan in 2013.  Een derde van de hypothecaire kredieten van de bank gaat naar jongeren onder de dertig.” verduidelijkt Van Volcem.

“Jongeren (-30) leenden in 2014 zo’n 84 procent van de waarde van het pand, met een gemiddelde prijs van 189.000 euro. Voor de aankoop van de woning en de bijkomende kosten betaalt men circa 25.000 euro (notariskosten, registratierechten…). Dat brengt de eigen inbreng van  jonge kredietnemers op om en bij de 50.000 euro.”

“Een fameus bedrag voor heel wat jonge koppels.  Zonder inbreng van de ouders is het voor een -30 jarige allesbehalve evident een lening te verkrijgen. Zeker voor singles.  Iedereen die op jonge leeftijd een woning wil verwerven moeten we stimuleren. Het is een echte dam tegen armoede. In de eerste plaats moeten de banken hier verantwoordelijkheid nemen. Voor mensen met een beperkt inkomen voorzien we de Vlaamse Woonlening.”