Brugge

Herstelling historische kaaimuur in de Pottemakersstraat

Brugge – De historische kaaimuur in de Pottemakersstraat is hersteld. Dit gebeurde in nauwe samenwerking tussen de dienst Openbaar Domein, Monumentenzorg en de aannemer.

De noodzakelijke muurdoorbreking van de riool is gebeurd door, in plaats van de buis doorheen de muur te laten lopen, gekozen voor een afwerking met een omkadering van blauwe hardsteen (op maat gemaakt). Op die manier hoefde het gewelf van de beschermde brug niet doorboord te worden.

Het gedeelte van de kaaimuur werd steen per steen afgebroken, de stenen die herbruikbaar waren zijn door de aannemer gekuist, ter plaatse gestapeld en verweven in het gemetselde gedeelte. Verschillende stenen waren niet langer in goede staat en konden niet hergebruikt worden. De bijgeleverde stenen en mortel zijn pas na goedkeuring van de dienst Monumentenzorg gebruikt. Tijdens het afbreken van de muur was duidelijk dat deze indertijd in verschillende gedeeltes opgebouwd is: er was een duidelijk scheiding merkbaar bij de doorbraak, dus 2 soorten stenen met afwijkende kleuren en formaten. Dit hebben we dan ook gerespecteerd tijdens het heropbouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.